Voorzitter Ernst Kuiper van Landelijk Netwerk Acute Zorg
NOS Nieuws

Kuipers: als ontwikkeling doorzet van deze twee dagen is dat fantastisch

De ontwikkeling in de coronacijfers van de afgelopen twee dagen is gunstig. Dat zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "Dit zijn twee dagen met minder stijging. Als deze ontwikkeling doorzet, is dat fantastisch."

Vandaag werd gemeld dat er 269 nieuwe coronapatiënten zijn opgenomen in het ziekenhuis. Dat zijn 44 nieuwe opnames minder dan gisteren. Op de intensive care werden 47 nieuwe patiënten opgenomen, oftewel 10 nieuwe opnames minder dan gisteren.

Ziekenhuizen hebben volgens Kuipers nu wat ademruimte gekregen. "Dat biedt de mogelijkheid om patiënten zo goed mogelijk te blijven spreiden." Het is wel nog te vroeg om definitieve conclusies te trekken over deze stabilisatie van twee dagen, zegt hij. "Maar met deze ontwikkelingen kopen we even tijd." Het tweede pakket maatregelen van het kabinet lijkt te werken, zegt hij. "Die maatregelen hebben een afremmend effect gehad."

'Wel een stabilisatie maar geen daling'

Het aantal besmettingen moet nu ook gaan afnemen, en daarvan lijkt nog geen sprake. "Dit is precies het kritische moment waarop je kijkt of er een afvlakking is", aldus Kuipers. Maar als die cijfers niet snel afnemen, is het weer tijd om in te grijpen, zegt hij.

Maatregelen

Dat er eerder nog niet extra werd ingegrepen, vindt Kuipers goed. Hij staat achter de beslissing van het kabinet eerder deze week om geen nieuwe maatregelen in te voeren. "Wel met de kanttekening dat we scherp moeten kijken. Bij een nieuwe toename kan je niet heel lang overwegen over wat er aanvullend nodig is."

Momenteel is er nog voldoende capaciteit in de ziekenhuizen. Volgens de voorzitter zit Nederland als het hierom gaat "niet in een noodsituatie". Het land heeft voldoende capaciteit en lege bedden, zegt hij. Daarom worden ook geen patiënten naar Duitsland verplaatst.

Afname nodig

Afgelopen maandag verwachtte Kuipers nog dat het aantal patiënten in ziekenhuizen de komende twee weken niet zou afnemen. Hij zei toen dat er bij een stijging aanvullende maatregelen nodig zouden zijn.

Kuipers verwacht dat het nog een tijd zal duren voordat de reguliere zorg weer opgeschaald kan worden, zei hij vorige week. Dat gebeurt namelijk pas als het aantal coronapatiënten flink is afgenomen. Het aantal coronapatiënten op de verpleeg- en intensivecareafdelingen moet worden verminderd tot 300 IC-patiënten en 600 reguliere coronapatiënten, schatte hij toen in. In totaal liggen er nu 2384 mensen met corona in het ziekenhuis, van wie 553 op de IC.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl