De man in de boom weigert naar beneden te komen
In samenwerking met
Rijnmond
NOS NieuwsAangepast

Arrestatieteam haalt protesterende man uit Rotterdamse boom

In Rotterdam-Noord is vanochtend een man in een boom geklommen om te voorkomen dat die wordt omgehakt. Kort na de middag is hij door een arrestatieteam en de brandweer naar beneden gehaald.

Aanvankelijk zat de man op een van de takken op vijf meter hoogte, maar aan het einde van de ochtend klom hij verder door naar de top van de boom. Dat was voor de politie het teken om de brandweer erbij te halen.

De man is boos op de gemeente Rotterdam. Die wil negentien acaciabomen in de Agniesebuurt kappen omdat de riolering vernieuwd moet worden. Veel buurtbewoners zijn daar fel op tegen.

Ze hebben zich verzameld bij de boom, dragen spandoeken bij zich met teksten als 'Tree Lives Matter' en scanderen leuzen. De man in de boom speelde vooral op zijn fluit, iets wat hij al uren volhield.

Bij regionale omroep Rijnmond legt een van de bewoners uit waar het om draait. "Die bomen moeten om van de gemeente. Het zijn prachtige, onvervangbare bomen. We hebben alternatieve plannen ingediend, maar die zijn terzijde geschoven. Die bomen kunnen verplaatst worden, maar dat wil de gemeente niet."

Plassen uit de boom

Omdat de man in de boom zat, stonden de mannen die de boom moeten omzagen werkloos toe te kijken. Ook een ambtenaar van de gemeente Rotterdam keek toe. "Hij is er vanmorgen vroeg ingeklommen en weigert er tot dusverre uit te komen."

"Zelfs als hij naar de wc moet komt hij niet naar beneden", ging de ambtenaar verder. "Hij deed het net vanuit een boom. Dat was nou niet echt smakelijk."

Kort na 13.00 uur werd de man door de politie uit de boom gehaald. Daarbij verzette hij zich hevig.

De man is door de politie meegenomen naar het bureau. Hij kreeg luid applaus van andere demonstranten.

"Ik denk dat dit niet veel gaat uitmaken", meent een van de actievoerders, een eindje verderop. "Maar mogelijk kunnen we hier wel de volgende fase mee verhinderen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl