Organisaties willen alsnog vervolging discriminerende agenten afdwingen
Vijf maatschappelijke organisaties stappen naar het gerechtshof om een groep agenten te laten vervolgen voor discriminatie en racisme. De Rotterdamse agenten reageerden in 2019 in een WhatsApp-groep op een video waarin te zien was dat zwarte jongeren een 15-jarige witte jongen mishandelden in Spijkenisse. Ze maakten de donkere tieners in de groep uit voor "kankervolk", "kut-Afrikanen" en "pauperallochtonen". Het gaat om negen agenten waarvan vijf jeugdagenten van bureau Marconi in Rotterdam, zeggen de organisaties.
Het Openbaar Ministerie besloot in augustus om de agenten niet te vervolgen. De uitlatingen zijn niet strafbaar, omdat ze werden gedaan in een besloten groep. Het OM noemde de teksten wel "laakbaar en niet passend voor agenten".
De organisaties spannen nu een artikel-12-procedure aan bij het gerechtshof om de agenten toch te laten vervolgen. Het gaat om Controle Alt Delete, Radar, Spior, St. Ocan en Concrete Blossom.
Woordvoerder Jair Schalwijk zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat het OM onvoldoende optreedt tegen racistisch gedachtegoed bij de politie. "Wij vinden dat daar binnen de politie geen plek voor mag zijn en wij denken dat er goede redenen zijn voor het OM om de agenten wel te vervolgen en mogelijk ook hun eenheidsleiding te vervolgen."
Gedachtengoed strafbaar
De organisaties hebben een juridische analyse uitgevoerd in samenwerking met een cross-cultureel centrum van de VU. Daaruit blijkt volgens Schalkwijk dat het gedachtengoed strafbaar is en dat het gaat om het verspreiden ervan, niet het openbaar maken.
Daarnaast is de WhatsApp-groep niet helemaal besloten, omdat ook een leidinggevende er toegang toe heeft en gebruikt wordt gemaakt van diensttelefoons, zegt Schalkwijk.
Via de artikel-12-procedure vragen de organisaties de rechter het Openbaar Ministerie op te dragen toch tot vervolging over te gaan. "Als de rechter het met ons eens is, zal die het OM opdragen de agenten wel te vervolgen."