Minister Van Ark voor Medische Zorg
NOS NieuwsAangepast

Geen extra salarisverhoging zorgpersoneel

Het kabinet gaat niet meer doen aan de salarissen van zorgpersoneel dan het al van plan was. Minister Van Ark schrijft aan de Tweede Kamer dat het kabinet "een concurrerende salarisontwikkeling" in de zorg mogelijk maakt en dat het daar ieder jaar extra geld voor beschikbaar stelt. "Voor 2021 gaat het om circa 1 miljard structureel", stelt Van Ark.

De minister reageert met haar brief op een motie van PVV-leider Wilders, die gisteren in de Tweede Kamer werd aangenomen. Bij de Kamer heeft de oppositie de afgelopen maanden veel moties ingediend die vragen om een forse structurele verhoging van medewerkers in de zorg.

Moties verworpen, nu een aangenomen

Geen van die moties haalde het, tot er dus gisteren een werd aangenomen: 69 Kamerleden stemden voor en 67 tegen. Achteraf bleek dat ChristenUnie-Kamerlid Van der Graaf eigenlijk tegen had willen stemmen, maar per ongeluk "voor" zei. Maar dat veranderde niks meer aan de uitslag.

Van Ark schrijft in haar brief onder meer dat voor 2020 en 2021 "behoorlijke cao-stijgingen" zijn afgesproken. De minister benadrukt dat de cao-lonen in de ziekenhuizen en ambulancezorg per 1 januari van dit jaar met 5 procent zijn gestegen en per 1 januari volgend jaar met nog eens 3 procent omhoog gaan.

Van Ark wijst er verder op dat zorgmedewerkers er vanwege de coronacrisis dit jaar als bonus 1000 euro netto bij krijgen en volgend jaar 500 euro en dat het kabinet de komende jaren extra geld beschikbaar stelt om werken in de zorg aantrekkelijker te maken.

Wilders spreekt van 'vieze politieke spelletjes' en dreigt met motie van wantrouwen

Kamer verdeeld

In het coronadebat van vandaag omschreef Wilders, de indiener van de motie, de reactie van het kabinet als "schandelijke vieze politieke spelletjes over de rug van de zorg". Hij vindt dat de Kamermeerderheid wordt geschoffeerd. "Ik eis dat die aangenomen motie alsnog wordt uitgevoerd", zei hij.

SP-leider Marijnissen voegde eraan toe dat de Kamer nu via een briefje te horen krijgt dat de motie niet wordt uitgevoerd. "Maar iedereen ziet toch hoe groot de tekorten zijn en dat er meer collega's in de zorg nodig zijn?", zei ze. Ook GroenLinks-voorman Klaver wil dat het kabinet meer doet. Volgens hem moet het "een uitgestoken hand" laten zien. En PvdA-leider Asscher zei dat dit een goed moment is om het zorgpersoneel meer salaris te geven.

De regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn milder in hun oordeel en steunen de lijn van Van Ark. Zij vinden dat het kabinet al veel doet aan de salarissen van het zorgpersoneel. "Het kabinet stuurt een brief hoe het de motie gaat uitvoeren. Daar kunt u tevreden mee zijn of niet", zei VVD-woordvoerder Veldman tegen Wilders.

D66-Kamerlid Van Weyenberg vindt dat het "kabinet de motie verstandig uitvoert" en zijn collega Dik-Faber van de ChristenUnie zei dat het kabinet handelt "in de geest van de motie". De regeringsfracties wezen er ook op dat de motie gisteren door een vergissing is aangenomen. Volgens de oppositie mag dat geen rol spelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl