De boeren, gisteren bij Rob Jetten (D66) thuis
NOS NieuwsAangepast

Jetten niet gediend van bezoek thuis, boeren zich van geen kwaad bewust

D66-fractievoorzitter Rob Jetten roept actiegroepen op Facebook op om politici niet thuis te benaderen. Hij zegt met iedereen altijd, waar dan ook het gesprek aan te willen gaan. Maar niet thuis. Daar ligt wat hem betreft de grens.

Jetten, die thuis zit omdat hij positief getest is op het coronavirus, schrijft dat hij gisteravond vijf mannen van de boerenprotestorganisatie Farmers Defence Force aan de voordeur kreeg. Ze kwamen een voedselpakket brengen, waarmee de D66'er zijn quarantainetijd kon doorkomen.

"Er was geen sprake van een dreigende sfeer", schrijft hij. "Verre van dat. Deze boeren hadden geen kwaad in de zin", zegt Jetten. "Toch bekroop me ook enig ongemak. Ik vind hoe aardig het gebaar ook bedoeld is dat actiegroepen politici niet thuis moeten opzoeken."

Jetten wil als politicus voor iedereen benaderbaar zijn. "Ook voor wie het niet eens is. Maar er is één plek waar dat niet hoort: thuis. En zeker niet 's avonds in het donker onaangekondigd aan mijn voordeur. Het voelt ook vreemd en onaangenaam dat FDF weet waar ik woon. En daar foto's en video's van verspreidt."

Het Kamerlid wijst erop dat D66 en Farmers Defence Force "nogal van mening verschillen. Daardoor hebben we ook minder plezierige aandacht van ze gehad." Zo heeft zijn collega Tjeerd de Groot aangifte gedaan van bedreigingen en is zijn auto tijdens een werkbezoek klemgereden door tractoren en met stickers beplakt.

Spontane actie

De boeren spreken van een spontane actie, waar het bestuur van FDF niets van wist. "Het ging zeer gemoedelijk. Net zoals ambtenaren bij ons op het privéterrein staan, waren we nu eens bij hem aan de deur", zegt een van hen tegen de NOS. Jetten is overigens als parlementariër geen ambtenaar.

Volgens de boeren was het niets meer dan "een ludieke actie" en wilden ze hem "een hart onder de riem" steken. Ze begrijpen naar eigen zeggen niet dat het langsbrengen van "een fruitmand met boerenproducten als iets negatief kan worden uitgelegd". Ook zijn ze verbaasd over de reactie van Jetten: "Gisteravond liet hij niet blijken dat hij het niet leuk vond, geen seconde."

Ook speelt het verschil tussen stad en platteland volgens een van de boeren mee. "Op het platteland is het heel normaal dat je onaangekondigd via de achterdeur even aankomt." Een ander: "Het was gewoon spontaan."

Er zat onder meer zuivel en vlees in de doos. Rob Jetten heeft in interviews gezegd dat hij zoveel mogelijk dagen in de week vegetarisch probeert te eten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl