Gemeente Urk onderzoekt lekken vertrouwelijke informatie Pixabay.com

De gemeente Urk doet intern onderzoek naar het lekken van gevoelige informatie uit een vertrouwelijk onderzoeksrapport. De informatie kwam in handen van de Belgische schrijver Matthias Declercq, die een half jaar in Urk woonde.

In zijn boek De Ontdekking van Urk citeert de auteur uit een rapport over ondermijnende criminaliteit dat in 2019 door het Regionale Informatie en Expertise Centrum (RIEC) is geschreven. Van het rapport zijn alleen de algemene conclusies openbaar gemaakt.

Prominent politiek figuur

Een passage gaat over de samenwerking tussen een criminele organisatie en een 'prominent politiek figuur'. De persoon met een politieke achtergrond zou binnen de gemeente Urk zaken voor de criminelen moeten regelen. De onthulling heeft een schok veroorzaakt onder politici in Urk, meldt Omroep Flevoland.

Ook beschrijft Declerq dat de criminele organisatie nog andere banden had met de bovenwereld. Zo wisten de criminelen precies hoeveel schulden een Urker visser bij de bank en de Belastingdienst had. De visser werd benaderd voor het uitvoeren van een drugstransport, waarvoor hij 50.000 euro kon krijgen.

Verantwoordelijkheid nemen

Burgemeester van den Bos wil weinig zeggen over de vertrouwelijke informatie die geciteerd is in het boek. "Ga er maar van uit dat we onze verantwoordelijkheid nemen", zegt hij in een eerste reactie tegen Omroep Flevoland.

"Wij volgen de zaken die in een rapport naar voren komen altijd op. Ik heb hier een taak als burgemeester om uit te zoeken of dit klopt en wat er precies is gebeurd", zegt Van den Bos. "Maar er horen geen zaken uit een vertrouwelijk document in een boek te komen. Dit moet je niet hebben."

Het Openbaar Ministerie laat weten dat het rapport van het RIEC bij justitie niet bekend is. "Wel is het zo dat we betrokken zijn geweest bij de totstandkoming, collega's zijn hiervoor geïnterviewd. Ook zijn we geïnformeerd over de hoofdlijnen."

Het OM wil niet zeggen of de informatie over de band tussen de politicus en de criminelen ooit heeft geleid tot een strafrechtelijk onderzoek. Een woordvoerder van het RIEC kan niet bevestigen dat de passages uit het boek afkomstig zijn uit het geheime rapport

STER reclame