NOS VoetbalAangepast

Huurling Danilo ontpopt zich in Twente als spits die Ajax ook kan gebruiken

Hij groeide op tussen de wapens en drugs in São Paulo, vertrok voor een voetbalcarrière naar het bruisende Amsterdam en vindt momenteel de rust in Hengelo. Danilo Pereira da Silva, voetbalnaam Danilo.

Ook bij Twente droomt Danilo van Champions League-voetbal met Ajax

Hij is een van de uitblinkers in het goed presterende FC Twente van trainer Ron Jans. Sinds de start van het seizoen komt de naam van de Braziliaanse spits steeds vaker langs in de samenvattingen van de eredivisie bij Studio Sport.

Ook afgelopen zaterdag liet hij zich weer gelden: hij schoot Twente met zijn vijfde goal van het seizoen op voorsprong. De treffer kon echter niet voorkomen dat de Tukkers uiteindelijk met 2-1 verloren.

"Nog niet veel mensen zullen me kennen", zegt de 21-jarige Danilo in alle bescheidenheid. "Maar nu ik hier bij Twente lekker kan voetballen, kan ik mijn potentieel laten zien en denk ik dat mensen me snel gaan leren kennen", voegt hij eraan toe.

Op zijn achttiende haalde Ajax hem van Santos FC naar Nederland. Tot een doorbraak kwam het niet, al mocht hij vorig jaar drie keer meespelen met het eerste. Onder andere thuis tegen Getafe in de Europa League.

ANP
Danilo (midden onder) tijdens Ajax-Getafe vorig jaar in de Europa League

Ajax werd uitgeschakeld, maar wist nog wel te winnen in Amsterdam. Danilo kreeg, mede vanwege een flinke lijst afwezigen, een basisplaats en scoorde direct. Dit seizoen was het uitzicht op speeltijd nihil en dus lag een uitleenbeurt voor de hand.

"Bij Twente sta ik in de basis. Dat helpt me verder als prof. Ik zie het ook niet als een stap terug. Ik geloof in een mooie toekomst voor mezelf, ben ambitieus en kan hier steeds beter worden."

Twente-trainer Ron Jans toont zich in zijn nopjes met de jongeling. "Wij wisten dat Danilo voor ons een interessante aanvaller zou kunnen zijn. In deze fase van zijn carrière heeft hij dit podium nodig. Hij doet het erg goed en heeft mij verbaasd met zijn werklust. Het is ook nog eens een prettige jongen in de groep."

Lekker rustig in Hengelo

Jans blij, Twente blij en Danilo blij. Samen met zijn vriendin heeft hij zijn woning in Amsterdam ingeruild voor een huis in Hengelo. "Het is een heel rustige stad, dus we kijken vaak thuis een filmpje of we spelen met de honden."

Wie bang is dat Danilo, die in Brazilië iets meer rumoer om zich heen gewend is, zich zal vervelen, komt bedrogen uit. "We leven een heel normaal leventje hier, lekker rustig!"

ANP
Danilo straalt bij FC Twente

Bij de Tukkers is de positie centraal in de aanval voor de Ajax-huurling. Jans: "Bij Jong Ajax heeft hij ook veel vanaf de zijkant gespeeld, maar wij vinden hem een spits. Hijzelf ook."

En laat dat nou ook de positie zijn waar Ajax op dit moment zoekende is. Trainer Erik ten Hag, die aangaf dat hij in de zomerstop tevergeefs heeft gezocht naar een centrumaanvaller, probeerde het al met Zakaria Labyad en Lassina Traoré, maar lijkt nu toch weer terug te vallen op Dusan Tadic. Al gaf Traoré afgelopen weekend juist wel zijn visitekaartje af door er vijf in te schieten tegen VVV-Venlo.

Terug naar Ajax?

Is er een kans dat Ajax de goed spelende Danilo komende winter al terughaalt naar de hoofdstad? "Nee, dat denk ik niet", reageert Danilo. "We zijn een huurcontract van een jaar overeengekomen en dat moet ik nakomen."

Na dat jaar hoopt de aanvaller wel terug te keren in het wit-rood-wit. Hij heeft immers nog een contract tot 2022 in Amsterdam. "Het is mijn droom om te kunnen spelen in de Champions League."

Maar voor het zover is, wacht dinsdagavond eerst het KNVB-bekertoernooi, waarin Twente om 18.45 uur De Graafschap treft. De Tukkers zullen het dat duel moet stellen zonder doelman Joël Drommel, die met lichte klachten kampt.

Bekijk hieronder het programma in de KNVB-beker. De resterende zeventien wedstrijden in de eerste ronde worden op 1 en 2 december gespeeld.

NOS

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl