In samenwerking met
Rijnmond
NOS Nieuws

Verplicht of niet, ziekenhuis Dordrecht neemt geen nieuwe coronapatiënten op

Het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht neemt zeker 24 uur lang geen nieuwe coronapatiënten op. Elk bed in het ziekenhuis is bezet en een nieuwe afdeling openen lukt niet, omdat veel personeelsleden zelf met het virus zijn besmet. Dat meldt de raad van bestuur van het ziekenhuis.

Het Albert Schweitzer Ziekenhuis beschikt over 41 coronabedden, waarvan zes op de intensive care. Er komen al langere tijd meer nieuwe patiënten bij dan dat er ontslagen worden. Vandaag is "een kritiek punt" bereikt, meldt bestuursvoorzitter Peter van der Meer in een verklaring. Alle huisartsen in de regio en de ambulancedienst zijn vanmiddag ingelicht over het besluit om voorlopig geen nieuwe coronapatiënten op te nemen, behalve als ze in levensgevaar zijn.

Het ziekenhuis spreekt van een onvermijdelijke keuze:

Van der Meer noemt de situatie in het ziekenhuis zeer zorgwekkend. De keuze om geen nieuwe coronapatiënten op te nemen "druist lijnrecht in tegen ons plichtsgevoel en tegen onze maatschappelijke functie", zegt hij. Maar hij ziet geen andere optie zonder dat het andere patiënten in het ziekenhuis raakt.

Dinsdag rond het middaguur bekijkt het ziekenhuis de situatie opnieuw, meldt regionale omroep Rijnmond. Als het niet lukt om enkele patiënten naar andere ziekenhuizen te brengen, volgt mogelijk een nieuwe stop op de opname van coronapatiënten. "De oplossing zal van buiten de regio en van hogerhand moeten komen", aldus Van der Meer.

Verplicht ruimte vrijhouden

Afgelopen vrijdag werd bekend dat ziekenhuizen verplicht ruimte moeten vrijhouden voor de opname van covid-19-patiënten. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) laat ze een week van tevoren weten hoeveel patiënten ze kunnen verwachten. De ziekenhuizen moeten er dan voor zorgen dat ze daar voldoende ruimte voor hebben. "Dat is niet vrijblijvend", zei minister Van Ark voor Medische Zorg.

Volgens een woordvoerder van het LCPS zat de bezetting van het Albert Schweitzer "al boven het aantal bedden dat daar eigenlijk bestemd was voor coronapatiënten". De opnamestop geeft volgens haar aan hoe groot de druk op de zorg is op dit moment. De patiënten die niet naar Dordrecht kunnen, worden in andere ziekenhuizen in de regio opgenomen.

Advertentie via Ster.nl