Feestende voorstanders van een nieuwe grondwet in Santiago de Chile AFP

Chili krijgt zo goed als zeker een nieuwe grondwet. De Chilenen konden zich gisteren in een referendum uitspreken voor het behoud van de huidige grondwet uit de tijd van de militaire dictatuur, of voor het opstellen van een nieuwe grondwet. Volgens voorlopige uitslagen heeft ruim 78 procent gestemd voor een nieuwe constitutie.

President Piñera sprak in een eerste reactie van een overwinning voor de democratie en de eenheid. Op de Plaza Italia in de hoofdstad Santiago brak na het bekend worden van de eerste uitslagen feest uit.

Sociale ongelijkheid

Het aanpassen van de grondwet was een van de eisen van de Chileense protestbeweging van een jaar geleden. De nieuwe grondwet moet de sociale ongelijkheid in het Zuid-Amerikaanse land verminderen en onder meer het onderwijs en de gezondheidszorg toegankelijker maken.

De huidige grondwet komt uit 1980 en is opgesteld onder dictator Augusto Pinochet. Onder zijn bewind (1973-1990) werden politieke tegenstanders vervolgd, gemarteld en vermoord.

Bij het referendum ging het ook om de vraag wie de nieuwe grondwet moet opstellen: zo'n 80 procent wil daarvoor een speciale raad van burgers kiezen. Een variant waarin ook parlementariërs gaan meeschrijven, kreeg slechts 20 procent van de stemmen.

STER reclame