Een van de terminals van Hamad International Airport in Qatar
NOS Nieuws

'Vrouwelijke passagiers inwendig onderzocht op luchthaven Qatar'

Australië heeft bij de autoriteiten van Qatar zijn beklag gedaan over de "onacceptabele behandeling" van vrouwelijke reizigers op de luchthaven van Doha. Australische media melden dat een groep vrouwen daar na de vondst van een baby is gedwongen zich uit te kleden en een inwendig onderzoek te ondergaan. Onder hen waren dertien vrouwen uit Australië.

De zaak speelde volgens de media al op 2 oktober. Personeel van Hamad International Airport vond toen een pasgeboren kind in een toiletruimte. Daarop werden alle vrouwelijke passagiers van een vlucht naar Sydney van boord gehaald en in een ambulance bij de gate onderzocht op tekenen van een bevalling. Ze zouden zijn gedwongen om hun ondergoed uit te trekken en ook inwendig onderzocht zijn. Over de vondst van de baby is hun niets gezegd.

Radeloos

De Australische Kim Mills was een van de passagiers. Na drie uur vertraging werd ze van boord gehaald. Ze dacht dat ze getest moest worden op het coronavirus, vertelt ze aan The Guardian Australia. "Als ik had geweten dat dat het niet was, dan was ik absoluut ingestort van angst. Ik was doodsbang dat ze ons ergens heen zouden brengen. Waarom legden ze ons niet uit wat er aan de hand was? Het niet weten was voor mij het ergst."

"Ik had geluk, omdat ik grijs haar heb en in de 60 ben", vertelt Mills. "Er kwam een jong meisje uit de ambulance dat huilde en radeloos was. Ik draaide me gewoon om en liep met haar mee om haar te troosten. Ik vroeg wat er aan de hand was en ze vertelde me dat ze een baby hadden gevonden in een toilet op de luchthaven en dat ze alle vrouwen aan het onderzoeken waren."

Later vertelden andere vrouwen op de vlucht haar dat ze hun ondergoed moesten uittrekken om onderzocht te worden. "Ik kan me niet voorstellen hoe het was voor die arme jonge meisjes. Ik weet niet waarom ze dat moesten doorstaan. Het moet verschrikkelijk zijn geweest", zegt Mills.

De luchthaven zegt dat opgetrommelde artsen zorgen hadden over de toestand van de moeder, en dat daarom is geprobeerd die op te sporen.

'Konden het niet geloven'

Een mannelijke medepassagier zegt bij de Australische zender ABC dat alle vrouwen bij terugkeer in het vliegtuig van streek en emotioneel waren. "Mensen konden niet geloven wat er was gebeurd", zegt hij. Volgens Mills was het personeel van Qatar Airways geschokt. "De hoofdsteward zei dat de kapitein en de piloot niet eens wisten waarom we zijn vastgehouden en wat er aan de hand was. Ze boden herhaaldelijk hun verontschuldigingen aan."

De Australische minister Payne van Buitenlandse Zaken, spreekt van verontrustende en weerzinwekkende gebeurtenissen. "We hebben ons standpunt heel duidelijk gemaakt bij de Qatarese autoriteiten", aldus Payne. Amnesty International zegt dat de rechten van de vrouwen op brute wijze zijn geschonden.

Tijdens hun quarantaineperiode in Australië zijn de vrouwen medisch en psychisch begeleid. Het is niet duidelijk hoeveel vrouwen in totaal zijn gedwongen zich te laten controleren. Het kindje is nog in Qatar en wordt verzorgd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl