Lewis Hamilton Reuters

Lewis Hamilton heeft in Portugal zijn 92ste race in de Formule 1 gewonnen en daarmee een record gevestigd. De Brit van Mercedes is nu de coureur met de meeste zeges in de Formule 1.

Na het winnen van de Grand Prix van de Eifel, twee weken geleden, deelde Hamilton het record met Formule 1-legende Michael Schumacher, die in totaal 91 races won in zijn carrière.

Lammers over record Hamilton: 'Lastig te zeggen of hij de allergrootste is'

Op het circuit van Portimão eindigde Max Verstappen uiteindelijk als derde, de Fin Valtteri Bottas (Mercedes) nestelde zich tussen Hamilton en Verstappen in.

"Het zal even duren voor dit tot me doordringt", vertelde Hamilton na afloop. "Ik had geen glazen bol toen ik naar Mercedes kwam. Bij dit team kijken we allemaal dezelfde kant op. Het is een voorrecht om voor dit team te rijden."

Tumultueuze start

De race in Portugal kende een tumultueuze start, waarbij Verstappen in botsing kwam met Sergio Pérez en zelfs terugviel naar de vijfde plek. Op dat moment had McLaren-coureur Carlos Sainz, die als zevende was gestart, de kop gepakt.

Vooral in de eerste rondes hadden de coureurs moeite om goede grip te vinden op de gladde baan. Toen de rijders daarin geslaagd waren, normaliseerde het veld en reden de Mercedessen van Bottas en Hamilton vooraan, met Verstappen in derde positie daarachter.

Bottas, die als tweede was gestart, wist twintig ronden lang zijn teamgenoot van zich af te houden, maar moest uiteindelijk toch zijn meerdere erkennen in Hamilton. Met behulp van het DRS-systeem verschalkte de Brit Bottas op het rechte stuk.

Overzicht 92 F1-overwinningen Lewis Hamilton

Hamilton zette Bottas vervolgens op grote achterstand en zag zijn zege niet meer in gevaar komen. Achter Bottas kon Verstappen ook geen vuist meer maken. "Ik hang er maar een beetje bij", klaagde hij over de boordradio.

Verdiend

Uiteindelijk kon hij leven met de uitslag. "Ik had weinig grip, ik heb vooral geprobeerd de auto op de baan te houden", liet hij weten na de race. "Ik wilde uit de problemen blijven. Na mijn pitstop was de achterstand zo groot dat er weinig meer te doen viel. We zijn gefinisht op de plaats die we verdienden."

Door de zege in Portugal verstevigt Hamilton zijn leidende positie in het WK-klassement. De Brit heeft nu 256 punten. Bottas volgt op 179 punten. Verstappen is derde in het kampioenschap met 162 punten.

Uitslag GP van Portugal

STER reclame