Een man bij de Heemskerkse Golfclub
NOS Nieuws

Golfbanen groeien door corona: 'Na 18 holes heb je 7 kilometer gelopen'

Waar veel sportverenigingen de deuren opnieuw moesten sluiten na de nieuwe coronamaatregelen, zien golfclubs de ledenaantallen juist flink oplopen. Sinds hun heropening na de lockdown half mei kregen verenigingen door het hele land er in totaal zo'n 25.000 leden bij. Bijna 10.000 meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

"De afgelopen jaren bleven de aantallen gelijk maar nu zien we een duidelijke stijging", aldus een woordvoerder van de Nederlandse Golf Federatie. "We naderen inmiddels de 400.000 leden."

Die groei zien ze ook terug op golfbaan De Gelpenberg in Aalden. Sinds mei is het één grote gekte en na de maatregelen van anderhalve week geleden werden er ook weer veel gebeld, zegt eventmanager Niels van der Weerd. "Er zijn in totaal ongeveer 150 nieuwe golfers langs geweest, waarvan zo'n driekwart ook echt lid is geworden."

Ook op de Openbare Golfbaan Spaarnwoude is het een stuk drukker. "Er worden gemiddeld 10 tot 15 procent meer starttijden verkocht", zegt baanmanager Cathy Koks. "Die starten allemaal tien minuten na elkaar om groepsvorming te voorkomen."

Een nieuwe speler op de golfbaan in Spaarnwoude

Corona speelt een belangrijke rol in die trend, denkt Van der Weerd. De sport blijft namelijk ondanks de maatregelen nog prima uit te oefenen: afstand houden is goed mogelijk, je kunt alleen in groepjes spelen en je bent buiten. Allemaal condities die passen bij een sport die coronaproof is.

Van der Weerd ziet daardoor steeds jongere mensen op de baan. "Stelletjes die naar buiten willen of vaders en moeders die hun zoon of dochter meenemen." Van de nieuw toegestroomde leden is landelijk een derde onder de veertig, en een vijfde zelfs onder de dertig. "Dat zijn voor de golfsport zo ongeveer jeugdleden", lacht Van der Weerd. Ook Koks ziet in Spaarnwoude de nodige nieuwe gezichten. Veel van hen melden zich omdat hun eigen sport op het moment stil ligt. "Voetballers en hockeyers die toch sportief en competitief bezig willen blijven en in een groepje de holes lopen. Als je er 18 afwerkt, heb je toch zo'n 7 kilometer in de benen."

Perfect moment

"Ik had in mijn jeugd al eens gegolfd en wilde het altijd weer eens oppakken", zegt de 37-jarige Raymon Heesen. Hij is van origine voetballer, maar sinds zes weken vooral te vinden op de golfbaan van Van der Weerd. "Dus dit was het perfecte moment. Ik wil met een bal bezig zijn en op deze manier kan dat."

Heesen in actie op de golfbaan

Ondanks dat de kantines op de golfclubs gesloten zijn en er strakke starttijden gehanteerd worden, merkt Heesen dat het buiten zijn ook voor binding zorgt. "Er zijn veel leden bijgekomen, uit het dorp en omliggende plaatsen. Je kent elkaar en begint samen aan iets nieuws. Je hebt niet echt een nazit, maar merkt die saamhorigheid toch."

Van der Weerd hoopt dat dat veel van die nieuwe leden zullen blijven hangen, ook als andere sportverenigingen straks weer mogen opstarten. "Golf trekt toch vooral de wat oudere mensen. Nu zien we ook veel meer vrouwen dan voorheen. Het is heel leuk dat het publiek nu gevarieerder wordt."

Naast golfbanen profiteren ook tennisclubs van de coronamaatregelen. Dubbelen mag niet, maar bij het enkelspel is er voldoende afstand tussen de spelers:

Tennisclubs profiteren van coronamaatregelen; ledenaantallen in de lift

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl