NOS NieuwsAangepast

Horeca Italië om 18.00 uur dicht, fel verzet tegen coronaregels in Rome

Restaurants en bars in Italië moeten met ingang van morgen om 18.00 uur dicht om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat heeft premier Conte per decreet bepaald. Om te voorkomen dat Italianen op zon- en feestdagen elkaar thuis opzoeken, gaan wel restaurants die nu op zondag dicht zijn, overdag open. De meeste besmettingen worden in huis opgelopen.

Verder heeft Conte besloten dat bioscopen, theaters, zwembaden en sportscholen dicht moeten. Italianen krijgen ook het advies om niet buiten de eigen gemeente te reizen.

Nadat vrijdagavond in Napels al fel werd gedemonstreerd tegen strengere coronamaatregelen, was het afgelopen nacht onrustig in Rome. Betogers zochten daarbij de confrontatie met de politie.

Agenten veegden kort na middernacht het Piazza del Popolo schoon omdat demonstranten een avondklok negeerden, met flessen en vuurwerk gooiden en vuilnisbakken in brand staken. Een klein aantal demonstranten werd aangehouden.

Traangas en kapotte scooters: coronarellen in Rome

De ongeveer 250 betogers waren samengekomen na een oproep van het extreemrechtse Forza Nuova. Die groep spreekt van een gezondheidsdictatuur, omdat de aanscherping van de coronamaatregelen toen al in de lucht hing.

Forza Nuova-leider Giuliano Fastellino zei kort voor het begin van de demonstratie expres de avondklok te negeren om zijn punt te maken. "Je maakt mij niet wijs dat er een minuut na middernacht ineens wel een virus is en een minuut eerder nog niet." Volgens hem schendt premier Conte de wet met strengere covidregels.

'Aandacht niet laten verslappen'

Vrijdagavond was een protest tegen een avondklok in Napels al uitgelopen op ongeregeldheden. Daar gingen onder meer ondernemers de straat op omdat ze een faillissement vrezen door een lockdown.

In Italië werden gisteren opnieuw een recordaantal besmettingen gemeld, 19.644. Premier Conte waarschuwde dat "onze aandacht niet mag verslappen". Hij herhaalde dat hij er alles aan wil doen om een volledige lockdown zoals eerder dit jaar te voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl