PSV vernedert Feyenoord en schrijft historie met 10-0 zege Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

"Het is een smet op mijn carrière en ik heb het diep weggestopt. Ik heb twintig jaar gevoetbald, maar ik word nog elk jaar over deze wedstrijd gebeld. Het is nu tien jaar geleden, voor mij is het verleden tijd. Daar wil ik het graag bij laten."

Nee, doelman Rob van Dijk denkt liever nooit meer terug aan 24 oktober 2010. Het is vandaag precies tien jaar geleden dat Feyenoord met 10-0 verloor van PSV, een vernedering van ongekende grootte.

Feyenoord-doelman Rob van Dijk moet tien keer 'vissen' tegen PSV ANP

In Rotterdam stoppen ze de pijnlijke herinnering weg, in Eindhoven zorgt de historische oorwassing nog altijd voor plezier. "Het is een resultaat dat je altijd bij zal blijven", vertelt Ibrahim Afellay. "Met oud-ploeggenoten heb je het er nog weleens over. 'Weet je nog, die beruchte middag?' En dan komen de verhalen en herinneringen."

Feyenoord stort na rust in

"We zijn natuurlijk wel in het zadel geholpen door een aantal momenten", weet Afellay nog. Zo raakt Feyenoord al na een klein kwartier Leroy Fer kwijt met een zware knieblessure. En na 35 minuten krijgt Kelvin Leerdam zijn tweede gele kaart en moet Feyenoord verder met tien man.

Desondanks staat het bij rust nog maar 2-0. Maar in het eerste kwartier van de tweede helft gaat het helemaal mis voor de Rotterdammers. Na 62 minuten staat het namelijk 7-0.

Spelers van Feyenoord balen na een doelpunt van PSV Pro Shots

"Vanaf dat moment scandeerde het publiek 'tien, tien, tien', er was veel vermaak op de tribunes. We zijn er op een gegeven moment echt naar op jacht gegaan", aldus Afellay. "Als je in de wedstrijd zit, denk je niet na of je de tegenstander wel of niet aan het vernederen bent. Je kunt het publiek veel goals geven, dan moet je dat niet nalaten."

Emoties

De tiende goal valt uiteindelijk in de 87ste minuut. Jeremain Lens maakt hem en de toeschouwers in het PSV-stadion zijn door het dolle heen. In de kleedkamer van Feyenoord wordt na afloop gehuild en geschreeuwd en daarna is het stil.

"Ik heb mijn eigen functioneren daar ter discussie gesteld", vertelt een emotionele Feyenoord-trainer Mario Been direct na afloop. "Er werd niet op geantwoord. We gaan er een nachtje over slapen en dan gaan we er nog eens over praten. Ik hou enorm van deze club en als je dan zo met 10-0 afgaat, dat gevoel is niet te beschrijven."

Been: 'Ik heb mijn functioneren ter discussie gesteld'

Been moet zich bij terugkomst in Rotterdam verantwoorden tegenover een groep van zo'n 200 woedende fans die de spelersbus opwacht bij De Kuip.

De trainer mag uiteindelijk blijven zitten en maakt het seizoen af bij Feyenoord, dat zeer teleurstellend als tiende eindigt.

Feyenoord-supporters wachten spelersbus op na 10-0 verlies tegen PSV

Maar meer nog dan die slechte eindklassering, is het de vernedering in Eindhoven die voor altijd kleeft aan dat dramatische seizoen.

Afellay: "Een topper tussen PSV en Feyenoord die in 10-0 eindigt, dat gaat nooit meer gebeuren."

STER reclame