Een vegetarische burger
NOS NieuwsAangepast

Vegakip en vegaspek mogen zo blijven heten

Het Europees Parlement heeft voorstellen verworpen om termen als burger, salami en ham alleen nog voor vleesproducten toe te staan. Benamingen als vegakip en vegaspek worden dus niet verboden.

379 Europarlementariërs stemden tegen, 284 ervoor. Het CDA was een van de voorstemmers en is teleurgesteld. "Dit is een nederlaag voor consumenten en eerlijke voedselinformatie. Vlees is vlees en zuivel is zuivel", zegt CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik. "Het is een slecht signaal dat het Europees Parlement door een sterke vegalobby een uitzondering maakt voor hyperbewerkte vegaproducten."

Ook de Europese vleesindustrie was voorstander van een verbod. "Consumenten kunnen zeker misleid worden door de marketing van zulke niet-vleesproducten en denken dat deze imitatie-producten een gelijkwaardig alternatief zijn voor het origineel."

Individuele EU-landen kunnen altijd nog voor een verbod kiezen: zo heeft Frankrijk onlangs de benaming 'vegaburger' verboden.

Belangrijke stap

De Vegetarische Slager, maker van allerlei vegaproducten, is juist blij met het resultaat: "Een gigantische en belangrijke stap om de voedselrevolutie te blijven versnellen. We hebben massaal laten zien dat we niet in de war zijn. Niet in de ban, maar in de pan!", zegt het bedrijf op Twitter.

Het Europarlement stemde wel voor een ander voorstel dat benamingen als sojamelk en vegakaas verbiedt. Maar het Europees Hof van Justitie besliste al in 2017 dat zulke termen alleen gebruikt mogen worden voor zuivelproducten. Wel gaat dit voorstel nog wat verder. Op verpakkingen van sojadrink mag bijvoorbeeld ook niet meer staan: "alternatief voor melk".

Deze regels hebben niets te maken met consumentenbescherming en alles met marktbescherming voor de intensieve veehouderij.

Veerle Vrindts, Proveg

Proveg, een organisatie die zich inzet voor plantaardige voeding. betreurt deze uitkomst. "Het al bestaande verbod op plantaardige zuivelnamen wordt door dit amendement tot in het extreme doorgetrokken", zegt directeur Veerle Vrindts.

"Zelfs een zo duidelijk ondubbelzinnige omschrijving als 'plantaardig alternatief voor yoghurt' is volgens deze stemming niet toegestaan. Deze regels hebben niets te maken met consumentenbescherming en alles met marktbescherming voor de intensieve veehouderij."

Het verbod is met deze stemming in het parlement niet definitief. De Europese ministers van Landbouw gaan nog met het parlement over praten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl