Jens Toornstra (links) in duel met Mislav Orsic

Feyenoord verzuimt Dinamo Zagreb pijn te doen, Berghuis mist penalty

Feyenoord is er niet in geslaagd om voor het eerst sinds december 2014 een uitwedstrijd in de groepsfase van de Europa League te winnen. Ondanks talloze kansen bleef het tegen Dinamo Zagreb 0-0.

Desondanks kijkt trainer Dick Advocaat met een goed gevoel terug op het duel. "Wat denk je zelf?", reageerde hij karakteristiek op de vraag of hij met opgeheven hoofd terug gaat naar Rotterdam.

"Ik vind dat wij het goed gedaan hebben. Qua spel, qua team, qua werklust kan ik het elftal alleen maar complimenten geven, maar de kansen die je krijgt, moet je benutten."

Kan Advocaat met opgeheven hoofd naar Rotterdam? 'Wat denk je zelf?'

Zonder de geblesseerde Leroy Fer, die in de basis werd vervangen door Orkun Kökcü, leek Feyenoord een droomstart te hebben. Zagreb-middenvelder Kristijan Jakic vloerde Mark Diemers in de 8ste minuut in het strafschopgebied, waarna de arbiter de bal op de stip legde.

Aanvoerder Steven Berghuis eiste de penalty op en schoot hard, maar niet zuiver. De poging werd gekeerd door Dinamo-doelman Dominik Livakovic. Even later had Livakovic een afstandsschot van Jens Toornstra klemvast.

Steven Berghuis mist een penalty

De Kroaten kwamen vervolgens iets beter in de wedstrijd en kregen voor rust één goede mogelijkheid. Een gevaarlijke voorzet vanaf links van Mislav Orsic werd gemist door Mario Gavranovic, maar de doorschietende bal dwong Justin Bijlow tot een redding.

Linssen had winnende op de schoen

Aan de overzijde kopte Bryan Linssen uit een voorzet van Diemers in kansrijke positie te zwak in. Ook kort na rust verzuimde Linssen de score te openen. Opnieuw was zijn inzet te zwak, ditmaal met de voet.

"Daar kijk ik met een rotgevoel op terug", zegt Linssen. "Ik had moeten scoren."

Linssen had winnende op de schoen: 'Rotgevoel dat hij er niet in gaat'

"Je moet hier gewoon winnen vandaag. Dat is niet gebeurd, dus ben je uiteindelijk blij dat je 0-0 speelt omdat je toch twintig minuten met tien man speelt. Maar voor die rode kaart moet je al 2-0, 3-0 voor staan."

Daarmee doelde de aanvaller op de rode kaart (twee keer geel) van Marcos Senesi ruim een kwartier voor het einde. De centrale verdediger plantte zijn knie ongelukkig in het gezicht van Arijan Ademi.

Bijlow excelleert

In de slotfase, met Nicolai Jørgensen in de ploeg voor Diemers, kon Feyenoord logischerwijs geen potten meer breken. Dinamo Zagreb wist de overtalsituatie niet uit te buiten, ook omdat Bijlow een paar keer zijn waarde bewees met reddingen.

De andere wedstrijd in groep K, tussen Wolfsberger AC en CSKA Moskou, eindigde in een 1-1 gelijkspel. Volgende week ontvangt Feyenoord de Oostenrijkers.