NOS Wielrennen

Kelderman worstelt in monsterrit, maar komt boven met roze in Giro

Kelderman grijpt het roze na monsterrit Giro

Wilco Kelderman heeft met nog drie etappes voor de boeg de leiding genomen in de Giro d'Italia. De kopman van Sunweb reed op de zware Stelvio weg van rozetruidrager João Almeida.

Ploeggenoot Jai Hindley won de etappe en staat 12 seconden achter op Kelderman. De komende dagen wacht het peloton nog een vlakke etappe, een bergrit en een afsluitende tijdrit.

Stelvio

Voorafgaand aan de monsterrit van Pinzolo naar Laghi di Cancano hadden Almeida en Kelderman al vuurwerk voorspeld op de Stelvio, de berg van de buitencategorie. Daarvoor zaten eerst nog een klim van de tweede categorie en een van de eerste categorie.

Sunweb reed veel op kop van het peloton en koerste in een hoog tempo richting de Stelvio. Op de mythische berg, waarvan de totale klim 24,7 kilometer is met een stijgingspercentage van 7,5, moest Almeida op 10 kilometer van de top lossen.

Na een gat te hebben geslagen met de Portugees moest Kelderman zelf het groepje met zijn directe concurrenten (Jai Hindley, Rohan Dennis en Tao Geoghegan Hart) laten gaan. Op het laatste gedeelte van de beklimming van de Stelvio, met liefst 21 haarspeldbochten, zat Kelderman alleen en hield hij de schade beperkt tot ongeveer 40 seconden.

Na een lange afdaling en een aanloop naar de slotklim liep de achterstand van Kelderman op het leidende trio snel op naar ruim anderhalve minuut. Hoewel de kopman van Sunweb virtueel in het roze reed, leek hij er op de slotklim helemaal doorheen te zitten.

Maar Kelderman herpakte zich en hield de schade in het restant beperkt. Hij kwam uiteindelijk 2 minuten en 18 seconden later binnen dan Hindley, maar pakte wel het roze met 12 seconden voorsprong op zijn ploeggenoot.

Almeida kwam uiteindelijk bijna 5 minuten later binnen dan Hindley. Hierdoor zakt de Portugees naar de vijfde plaats in het algemeen klassement op 2 minuten en 16 seconden van Kelderman.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl