RTV Drenthe

Tientallen militairen en defensievoertuigen trekken vandaag en morgen dwars door Nederland. Ze horen bij Zebra Sword, een grote landmachtoefening die volgende week begint.

Eigenlijk zou de oefening in Duitsland gehouden worden, maar vanwege het coronavirus gebeurt dat dit jaar in Nederland. Vanuit Havelte (Drenthe) reden twee colonnes naar Amersfoort.

Niet vaak rijden de militaire voertuigen zulke grote afstanden op de openbare weg. Vaak worden de tanks op de trein gezet naar de oefenlocatie. "Wat vooral bijzonder is voor onze chauffeurs, is dat er ook ander verkeer op de weg is. Iets wat je op een oefenterrein natuurlijk zelden ziet", vertelt overste Maikel Vrenken tegen RTV Drenthe. Hij is de bataljonscommandant.

Daarom is het volgens Vrenken een goede oefening. "Deze militairen staan stand-by om voor de NAVO ingezet te worden. Binnen 30 dagen moeten wij klaar kunnen zijn voor een NAVO-inzet. Als we dat doen, dan hebben we ook dit soort verplaatsingen."

Het konvooi vertrok rond zonsopkomst:

Zwaar geschut op de openbare weg: 'Dit is een goede oefening voor ons'

Vandaag zijn ruim twintig gevechtsvoertuigen klaargemaakt voor de oefening. Dat is ongeveer een derde van het bataljon. Voor vertrek is alles gecontroleerd. "Het voertuig moet natuurlijk onderweg niet kapotgaan. Het moet veilig zijn. We rijden niet alleen in het bos, maar ook op de openbare weg. Alles moet vastzitten", vertelt korporaal Nick.

Vanwege corona zullen de eenheden bij de oefening zo min mogelijk met elkaar in contact komen. Ook hebben de militairen gezichtsmaskers. Militairen met klachten worden in isolatie geplaatst en getest.

De oefening begint maandag en duurt tot en met 11 november. De militairen oefenen op defensieterreinen in de buurt van Weert, de Peel, Oirschot, Stroe, Deelen, 't Harde en Marnewaard. Tussen Amersfoort, Arnhem en Hoogeveen zijn militairen ook buiten de oefenterreinen actief.

STER reclame