Lange Frans
NOS NieuwsAangepast

YouTube verwijdert kanaal van rapper en complotdenker Lange Frans

YouTube heeft het kanaal van rapper en complotdenker Lange Frans verwijderd. Hij zou herhaaldelijk de richtlijnen van YouTube hebben geschonden. Lange Frans noemt dat in een reactie "censuur".

YouTube zegt dat het is gebeurd vanwege "de aangescherpte regels op het gebied van bijvoorbeeld haat, intimidatie en (medische) misinformatie". Het bedrijf hanteert de regel dat als iemand drie keer binnen een bepaalde tijd de regels overtreedt, het kanaal offline gaat.

Volgens de rapper heeft het te maken met de uitzending van Zondag met Lubach van afgelopen zondag. Die ging volledig over nepnieuws en complottheorieën. Lubach noemde Lange Frans daarin een complotdenker. Op zijn kanaal worden onder meer mensen geïnterviewd die zeggen dat "de elite" en politieke leiders lid zijn van een pedofielennetwerk en kinderen misbruiken.

In een reactie aan de NOS laat Lange Frans weten dat hij het gebruik van het woord 'complotdenker' onjuist vindt. "Censuur is heel reëel aan het worden deze dagen. Helaas als je iets zegt dat anders is, word je blijkbaar verwijderd." Ook zegt hij dat zijn nieuwe podcast "deze week gewoon te zien is via allerlei andere platformen" en dat hij hoopt "dat alle mensen lekker blijven kijken".

Volgens YouTube heeft de uitzending van Lubach er niets mee te maken. "We nemen beslissingen op basis van onze community-richtlijnen, niet omdat YouTube het onderwerp is van een kritisch tv-programma", schrijft het videokanaal in een reactie op Twitter.

Lange Frans laat zien welke boodschap hij kreeg van YouTube

Lubach trok zondag in zijn talkshow van leer tegen de algoritmen die socialemediabedrijven gebruiken. Hij sprak over een "fabeltjesfuik", waarin mensen al snel terechtkomen als ze hun informatie alleen van sociale media zoals YouTube en Facebook halen.

Door de algoritmen die daarachter zitten, krijgen mensen vooral informatie en filmpjes te zien die aansluiten op hun interesse. Die zijn daardoor eenzijdig en worden ook steeds extremer, omdat de mens nou eenmaal houdt van sensatie en omdat de sociale media hun geld verdienen door zoveel mogelijk filmpjes aan de man te brengen, betoogde Lubach.

Lubach liet vandaag op Twitter weten dat hij censuur ook niet de oplossing vindt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl