Sjinkie Knegt Pro Shots
Sport en corona

Shorttrackers Sjinkie Knegt, Sven Roes, Bram Steenaart en Xandra Velzeboer moeten in zelfisolatie, omdat ploeggenoot Dennis Visser van de nationale selectie positief is getest op het coronavirus. Dat heeft schaatsbond KNSB bekendgemaakt.

Visser, die sinds dinsdag in quarantaine verblijft, trainde de laatste twee weken wegens een blessure nauwelijks mee met de Nederlandse selectie, maar kwam privé in contact met Steenaart en Velzeboer. Op basis van aanvullende informatie geldt de maatregel ook voor Knegt en Roes, aldus de KNSB.

Knegt kritisch over doorgaan Invitation Cup

De vijf shorttrackers nemen zodoende komend weekend in Heerenveen niet deel aan de Invitation Cup, die ondanks de toenemende coronazorgen gewoon doorgaat. Dat had voor Knegt sowieso niet gehoeven. Hij noemde het eerder op de dag zelfs onverantwoord.

"De GGD beweert dat shorttrack geen contactsport is, maar dat is het wel. Er komen allerlei shorttrackers uit andere landen hier naartoe. Ik vind het onverantwoord, de kans op besmetting is alleen maar groter", zo zei de shorttracker.

Wat dat betreft lijkt de nu opgelegde zelfisolatie goed uit te komen voor Knegt, nu hij überhaupt niet meer mee kan doen. "Als je het zo zegt wel, ja. Maar die wedstrijd is maar drie dagen en nu zit ik tien dagen binnen. Dat is niet ideaal."

Knegt in zelfisolatie: 'Het is niet ideaal, maar er is genoeg te doen in huis'

Bondscoach Jeroen Otter zei overigens de kritiek van Knegt op de wedstrijden in Heerenveen niet te delen. "Ik sluit me aan bij de medische staf. Als zij zeggen dat het veilig is, dan is het veilig. Iedereen zal een test moeten ondergaan."

De rijders, coaches en teamleden zijn woensdag getest en de resultaten daarvan worden donderdag bekend. "Als daar morgen een aantal testen tussen zitten waar we niet blij van worden, dan zal een onderdeel van de wedstrijd worden aangepast of niet doorgaan", aldus de bondscoach.

Jeroen Otter en Sjinkie Knegt ANP

Knegt zei daarover"Maar ik ga ook gewoon weer naar huis, naar mijn vrouw en kinderen. Dus wat heeft zo'n test dan voor zin? Maar als ze willen dat we meedoen, dan doen we dat maar." Toch is het niet dat Knegt helemaal niet meer wil schaatsen. "Maar ik vraag me wel af of het wel verstandig is."

'Gezondheid voorop'

Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB, sloot zich bij Otter aan. "Laat duidelijk zijn: de gezondheid van alle betrokkenen staat voorop. Alles wat we doen, moet veilig en coronaproof gebeuren en daarbij hanteren we de grootst mogelijke zorgvuldigheid."

De Wit hield overigens nog wel een slag om de arm. "Morgen hakken we een knoop door of we de wedstrijd wel of niet door laten gaan."

'Geen moraal'

Normaal gesproken zijn bij de Invitation Cup tickets te verdienen voor wereldbekerwedstrijden. De internationale schaatsunie ISU heeft die wedstrijden vanwege het coronavirus echter geschrapt. Daardoor staat er niet veel op het spel in Heerenveen.

Over het vervolg van het seizoen is Knegt eveneens somber gestemd. "Ik heb me er een beetje bij neergelegd dat het dit jaar niets gaat worden. Binnenkort volgt een beslissing over het doorgaan van het EK. Ik ben daar niet heel positief over."

Toch wil de shorttracker niet bij de pakken neerzitten. "Zes weken terug had ik wel moeite om me op te laden. Je weet niet wanneer je aan de bak moet. Nu heb ik wel weer de motivatie gevonden om te trainen." En die tien dagen thuis, komen Knegt niet eens zo slecht uit. "Er is nog genoeg te doen in huis."

STER reclame