President Jair Bolsonaro gisteren bij een bijeenkomst in Brasilia
NOS Nieuws

Braziliaanse noodhulp steun in de rug voor Bolsonaro

  • Marc Bessems

    correspondent Latijns-Amerika

  • Marc Bessems

    correspondent Latijns-Amerika

Ze noemt hem 'vadertje Bolsonaro'. Francimar is sinds enkele maanden een overtuigd aanhanger van de uiterst-rechtse president van Brazilië. In de woonkamer van haar bescheiden huisje in Jucurutu, een stadje in het arme noordoosten van het land, vertelt ze dat ze nooit op hem heeft gestemd. "Ik was petista, aanhanger van de linkse Arbeiderspartij PT."

Dit deel van Brazilië is het territorium van de charismatische oud-president Lula van de Arbeiderspartij. Hij is hier voor de meeste mensen nog steeds een held, ook al werd hij veroordeeld wegens corruptie.

Ruim driekwart van de bevolking van Jucurutu stemde bij de laatste verkiezingen in 2018 op de kandidaat van Lula's partij. Jair Bolsonaro had hier geen schijn van kans. Uitgerekend de coronapandemie lijkt daar enige verandering in te brengen.

Zo'n 100 euro

"Nu ben ik voor Bolsonaro", glundert Francimar. Zij is een van de ongeveer 65 miljoen Brazilianen die noodsteun ontvingen.

De meesten van hen kregen de afgelopen maanden 600 real, omgerekend zo'n honderd euro per maand:

'Vadertje Bolsonaro' wint nieuwe kiezers dankzij corona-steun

Ze heeft geen vast werk en scharrelt haar kostje bij elkaar met schoonmaken, losse klusjes en als wasvrouw. "Voor de pandemie verdiende ik rond de 65 euro per maand." Dankzij de noodsteun kon ze de afgelopen maanden schulden afbetalen en lag ze niet meer wakker van de vaste lasten.

Francimar dankt Bolsonaro voor het extra inkomen en wuift kritiek op hem weg. "Bij de volgende verkiezingen stem ik op Bolsonaro."

Van 29 naar 40 procent

De president stijgt in de peilingen. 40 procent van de ondervraagde Brazilianen beoordeelde zijn regering vorige maand als goed of zeer goed, een forse toename sinds de laatste vergelijkbare peiling in december vorig jaar. Toen kwam Bolsonaro uit op slechts 29 procent.

Aanvankelijk leek de pandemie funest voor Bolsonaro's populariteit. Het dodental door het virus staat in Brazilië voorlopig op bijna 155.000. Alleen in de Verenigde Staten vielen meer coronadoden.

Vanaf het begin leek Bolsonaro corona nauwelijks serieus te nemen. Hij vergeleek het virus met een griepje, negeerde de coronaregels en verzette zich tegen quarantainemaatregelen. Maar veel Brazilianen nemen hem dat niet kwalijk.

Zonder dat geld had ik deze crisis niet overleefd.

Gerônimo

Gerônimo verzorgt de bloemen op de graven van het kerkhof van Jucurutu. "Er zijn hier elf mensen aan covid overleden", vertelt hij. Hij neemt de buitenlandse filmploeg mee naar het graf van een van hen. "Bolsonaro kan hier niets aan doen. De president doet juist van alles om ons door deze crisis heen te helpen."

Gerônimo is officieel werkloos, ook hij verdient de kost met karweitjes als deze. "Ik werk al sinds mijn twaalfde op de begraafplaats", vertelt de inmiddels 42-jarige. "Elke dag een paar uurtjes, daarmee verdien ik nog geen 15 euro per maand."

Sinds het begin van de pandemie ontving ook hij noodsteun. "De eerste vijf maanden was het honderd euro, nu krijg ik tot het einde van het jaar nog vijftig euro", zegt hij. "Zonder dat geld had ik deze crisis niet overleefd."

Ook Gerônimo is daarom om. Tot voor kort stemde hij voor Lula's Arbeiderspartij, nu is hij dat niet meer van plan. "Ik sta ferm achter Bolsonaro."

Hoe verder?

Hoe groot de impact van de noodsteun is op de hernieuwde populariteit van Bolsonaro precies is, is lastig te meten. De grote vraag lijkt vooral wat er gebeurt als het geld straks op is. De noodsteun kost miljarden en eigenlijk kan Brazilië zich dat nauwelijks veroorloven.

Binnenkort houdt het op. Bolsonaro's ministers kammen nu de begroting door op zoek naar fondsen om ook na de pandemie geld te kunnen blijven sturen naar mensen zoals Francimar en Gerônimo.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl