In het oosten van Congo woedt al jaren een gewapende strijd
NOS NieuwsAangepast

Militante moslims bevrijden 900 gevangenen in Congo

In de Democratische Republiek Congo zijn 900 gevangenen bevrijd door militante moslims. Dat gebeurde in de stad Beni, in het noordoosten van het land. Het is niet duidelijk wat er met de bewakers van de gevangenis is gebeurd. Twee aanvallers zouden bij hun actie zijn doodgeschoten.

Een groep gewapende mannen bestormde de gevangenis gisteren. Met snijbranders sneden ze de metalen deuren van het gebouw open en haalden de gevangenen uit hun cel. Ongeveer honderd gedetineerden zijn achtergebleven.

In de gevangenis zitten voornamelijk militante moslims. Drie jaar geleden werd het gebouw ook aangevallen en ook toen werden honderden gevangenen bevrijd.

'ADF-rebellen zitten achter de aanval'

Volgens de burgemeester van Beni is de actie van gisteren het werk van Ugandese rebellen van de radicale islamitische beweging Geallieerde Democratische Strijdmacht (ADF), maar die groep heeft de verantwoordelijkheid niet opgeëist. De ADF is sinds de jaren negentig actief in het oosten van Congo. De rebellen hebben volgens de VN het afgelopen jaar al meer dan duizend burgers in de regio gedood.

In 1960 werd Congo onafhankelijk van België. Daarna hebben burgeroorlogen het leven gekost aan een groot aantal mensen en is de economie totaal ontwricht. Miljoenen inwoners zijn voor het geweld op de vlucht geslagen.

Tussen 2001 en vorig jaar werd het land met harde hand geregeerd door president Joseph Kabila. In 2016 had hij al moeten aftreden, maar hij stelde de verkiezingen meerdere keren uit. Vorig jaar werd Felix Tshisekedi de nieuwe president, maar critici zeggen dat er is gefraudeerd met de verkiezingsuitslag en dat Tshisekedi het op een akkoordje heeft gegooid met oud-president Kabila om te voorkomen dat oppositiekandidaat Martin Fayulu tot winnaar zou worden uitgeroepen.

In het oosten van Congo vecht het regeringsleger nog altijd tegen tientallen milities. De rebellen willen de zeggenschap over het gebied, dat rijk is aan grondstoffen. Belangrijke goudmijnen en andere mijnbouwgebieden in het oosten zijn al in handen van rebellenbewegingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl