Een schoolklas in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

'Leraren willen strengere coronamaatregelen in de klas'

Leraren maken zich ernstige zorgen over hun werksituatie. Die conclusie trekt Leraren in Actie (LIA) uit een eigen peiling. De vakbond stelt dat het kabinet strengere maatregelen moet nemen om een veilige werkomgeving voor de leraar te garanderen.

15 procent van de leden heeft de vragenlijst ingevuld, staat in een persbericht. Van hen zegt 55 procent het niet veilig te vinden om "door te gaan met het huidige klassikale onderwijs aan volle klassen". LIA heeft 2200 leden.

Ze zeggen onder meer dat het door volle klassen lastig is om 1,5 meter afstand te bewaren. Ook zouden leerlingen laks omgaan met het dwingende mondkapjesadvies. De voorzitter van LIA, Peter Althuizen, zegt in De Telegraaf dat de zorgen van de leraren niet serieus worden genomen.

Halve groepen

"Uit onze peiling blijkt dat driekwart van de leraren meer verplichte voorzorgsmaatregelen in de klas wil", zegt Althuizen. "Bijvoorbeeld door met halve groepen te werken, waardoor zowel leraren als kinderen afstand tot elkaar kunnen houden. Maar dat willen ze in Den Haag niet horen want de school is een soort opvang geworden voor kinderen van werkende ouders."

Minister Slob van Onderwijs zegt in de krant dat hij heel goed begrijpt dat leraren zich zorgen maken over hun gezondheid. "Daarom is het ook noodzakelijk dat leerlingen afstand houden van de leraar en dat de andere basisregels goed in acht worden genomen."

Maar het idee om met kleinere klassen te werken, ziet Slob niet zitten. "Het is heel belangrijk dat kinderen zoveel mogelijk op school les krijgen. Dat is volgens het Outbreak Managment Team ook verantwoord."

Leraren niet vaker besmet

LIA-voorzitter Althuizen stelt dat veel leraren met coronaklachten thuiszitten. Onlangs bleek uit een inventarisatie van Nieuwsuur dat onder het onderwijspersoneel geen opvallend hoge besmettingsgraad is. Van de mensen in het onderwijs die zich lieten testen, werd 10,3 procent positief bevonden, onder het landelijke percentage van 13,8 procent.

Verder bleek uit de inventarisatie dat sinds augustus op zeker 342 van de 648 Nederlandse middelbare scholen ten minste één coronabesmetting is gemeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl