NOS Wielrennen

Van den Broek-Blaak soleert naar zege in Ronde van Vlaanderen

Van den Broek-Blaak wint Ronde van Vlaanderen na solo

Wielrenster Chantal van den Broek-Blaak heeft na een solo van achttien kilometer de Ronde van Vlaanderen gewonnen. Blaak versnelde op de Oude Kwaremont en bleef ook op de Paterberg, de laatste helling van de klassieker, al haar concurrenten voor.

"Deze stond al heel lang op mijn lijstje", glundert Blaak. "Dit was een van mijn hoofddoelen van het seizoen; het is waarvoor ik getraind heb de afgelopen tijd."

Met een voorsprong van een kleine minuut op de achtervolgers kwam de wereldkampioene van 2017 over de finish in Oudenaarde. Haar ploeggenote Amy Pieters werd tweede, voor de Belgische Lotte Kopecky.

Van den Broek-Blaak: 'Dit is waarvoor ik heb getraind de afgelopen tijd'

Op de Kruisberg, een kleine dertig kilometer voor de streep, plaatste Annemiek van Vleuten als eerste van alle favorieten een aanval. Wereldkampioene Anna van der Breggen slaagde erin aan te sluiten, maar tot een tweestrijd zoals eerder op de dag bij de mannen tussen de topfavorieten Mathieu van der Poel en Wout van Aert kwam het niet.

Lachen

Van der Breggen zag het niet zitten met Van Vleuten verder te rijden. Enkele van haar ploeggenoten van Boels-Dolmans, onder wie Blaak, bevonden zich nog in de eerste achtervolgende groep. De winnaressen van de laatste drie wereldkampioenschappen praatten even, konden er schijnbaar om lachen en lieten zich vervolgens terugzakken in de favorietengroep.

"Ik heb nog nooit gehad dat Anna met me wilde rijden, dus dat was geen verrassing", reageerde Van Vleuten laconiek. "Het was heel sterk ploegenspel van Boels. Chantal was heel sterk en pakte het goede moment."

Van der Breggen wilde niet met Van Vleuten rijden omdat ze daarmee het plan van de ploeg volgde. "Die meiden rijden het hele seizoen voor mij. Ik weet wat voor grote droom dit is voor anderen. Voor mij voelt dit het beste."

Toen Blaak versnelde op de Oude Kwaremont, ging alleen Demi Vollering in de tegenaanval, maar ze kon het gat niet dichten.

Chantal Van den Broek-Blaak in de aanval in de Ronde van Vlaanderen

Met vijftien seconden voorsprong begon Blaak aan de Paterberg. Daar slaagde geen van de achtervolgers erin weg te springen en in de laatste tien vlakke kilometers kwam geen van de achtervolgers echt in de buurt van koploopster.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl