Dagjesmensen wandelen in natuurgebied de Loonse en Drunense Duinen
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Her en der drukte in natuur, boswachter Breda 'teleurgesteld in de mensen'

Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer hebben gewaarschuwd voor topdrukte in de Brabantse bossen. Met name in de bossen rond Breda was het druk, blijkt uit de zogenoemde druktemeter van de provincie. Er werd onder meer afgeraden nog naar het Mastbos te gaan.

Vanwege de herfstvakantie en de sluiting van de horeca zochten veel mensen de natuur op, zegt boswachter Floris Hoefakker tegen Omroep Brabant. "Het was al vroeg extreem druk."

Hoefakker zegt teleurgesteld te zijn in de mensen:

Drukte in het Mastbos bij Breda

Volgens Hoefakker is de drukte lastig te handhaven. "Dat is eigenlijk onbegonnen werk. Op sommige parkeerplaatsen was er een al verkeerschaos van heb ik jou daar."

Volle parkeerplaatsen

Staatsbosbeheer zei eerder vandaag tegen persbureau ANP dat er veel mensen waren op de Veluwe en de Sallandse Heuvelrug. Het Nationale Park De Hoge Veluwe heeft uitgerekend dat er plek met voldoende afstand is voor minstens 127.000 wandelaars en fietsers in het uitgestrekte natuurgebied. "Het is niet nodig om vooraf te reserveren voor een bezoek aan het park. We doen wel een gezondheidscheck aan de poort en er is een registratieplicht. In het park zijn echt doodstille gebieden", zegt een woordvoerder tegen Omroep Gelderland.

Ook in de Utrechtse natuurgebieden was het druk. RTV Utrecht schrijft dat de parkeerplaatsen bij de Kaapse Bossen, de Soester Duinen en Lage Vuursche zo goed als vol stonden. De gemeente Baarn heeft verkeersregelaars ingezet om de boel in goede banen te leiden.

Natuurmonumenten zette op de drukste plekken toezichthouders in. Gemeenten en veiligheidsregio's hielden de drukte naar eigen zeggen goed in de gaten. Volle wegen en parkeerplaatsen konden tijdelijk gesloten worden.

Advertentie via Ster.nl