Ab Krook in 1992
NOS Schaatsen

Oud-schaatscoach Ab Krook (76) overleden

Oud-schaatscoach Ab Krook is afgelopen dinsdag op 76-jarige leeftijd overleden. Hij maakte negen Olympische Spelen mee en begeleidde decennialang toprijders naar internationale successen.

Krook overleed aan de gevolgen van een herseninfarct.

Grote successen als bondscoach

Vanaf eind jaren zeventig was Krook actief als coach in de schaatssport. Als bondscoach van de kernploeg loodste hij twee vrouwen naar olympisch succes, in een periode dat er door de Nederlandse vrouwen maar weinig grote titels werden gewonnen. Annie Borckink pakte in 1980 olympische goud, Ria Visser won zilver in Lake Placid.

Na een periode in West-Duitsland keerde hij terug in Nederland als bondscoach bij de mannen. Onder zijn leiding werd Bart Veldkamp olympisch kampioen op de tien kilometer in 1992. Ook Falko Zandstra en Leo Visser pakten medailles bij de Spelen van Albertville.

Ab Krook, decennialang onlosmakelijk verbonden met Nederlandse schaatsen

Tot en met de Spelen van Turijn in 2006 was Krook topsportcoördinator van schaatsbond KNSB. Daarna bleef hij betrokken bij het schaatsen, vooral als adviseur op de achtergrond.

Mooiste moment van zijn leven

In mei 2006 werd hij na 22 dienstjaren bij de schaatsbond benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau, vanwege zijn verdiensten voor de schaatssport. Het was het mooiste moment van zijn leven, zei Krook zelf.

2006: Krook wordt benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Aan het eind van zijn loopbaan kwam Krook in opspraak vanwege zijn vermeende rol bij een poging tot omkoping bij de Spelen van Turijn. Om Gretha Smit alsnog mee te laten doen aan de vijf kilometer zouden buitenlandse schaatsers zijn benaderd om hun startplek in te leveren. Krook heeft altijd ontkend geld te hebben geboden voor een startplek.

Als actieve schaatser kwam Krook niet verder dan de subtop, een zeventiende plaats bij de NK allround in 1967 was zijn beste prestatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl