Deur provinciehuis geforceerd door trekker
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Boeren jaar na protest provinciehuis Groningen: 'We zijn niets opgeschoten'

Vandaag een jaar geleden kwamen honderden boeren met trekkers naar het provinciehuis in Groningen om te protesteren tegen het stikstofbeleid. RTV Noord sprak met betrokkenen over wat er sindsdien is veranderd.

Het Martinikerkhof stond die dag vol met boeren die eisten dat gedeputeerde Henk Staghouwer (ChristenUnie) toe zou zeggen soepeler om te gaan met het landelijk voorgestelde stikstofbeleid. Maar dat gebeurde niet.

De deur van het provinciehuis werd geforceerd met een trekker en boeren die het provinciehuis binnendrongen werden door de politie verwijderd. De acties werden vanuit allerlei hoeken afgekeurd. Verschillende politici veroordeelden het geweld, zo ook VVD-Kamerlid Helma Lodders, fractiewoordvoerder op het gebied van landbouw:

"We zijn concreet niet veel opgeschoten", zegt melkveehouder Omgo Nieweg tegen de regionale omroep. Nieweg is de man met het bebloede hoofd op een foto die gemaakt werd voor het provinciehuis. Dat was kort nadat de deur was geforceerd met de trekker en boeren naar binnen waren gegaan. Nieweg kreeg een tik met een politieknuppel en hield daar een hoofdwond aan over.

Omgo Nieweg voor het provinciehuis

"Er zijn veel overleggen geweest en er is veel benoemd, maar we zijn eigenlijk niets opgeschoten", vervolgt de melkveehouder uit Adorp.

Volgens hem is er steeds minder ruimte om te boeren. "Ga maar na: de industrie haalt een veel hoger rendement uit iedere geïnvesteerde euro dan een boer. Dan wordt de ruimte die je als boer hebt steeds kleiner."

Groen denken en rood staan, gaan niet samen.

melkveehouder Omgo Nieweg

Hij vindt natuur en duurzaamheid belangrijk, zegt hij, "maar dan moet de consument uiteindelijk wel gaan betalen voor de investeringen die nodig zijn. Als boer heb je wel middelen nodig om te investeren, en een goed toekomstperspectief. Groen denken en rood staan, gaat niet samen."

Betere communicatie, geen oplossingen

Melkveehouder Klaas Wolters uit Winsum vindt dat er het afgelopen jaar op het gebied van communicatie wel stappen zijn gezet. Hij spreekt namens het Gronings Landbouw Collectief, waar LTO Noord, het Gronings Agrarisch Jongeren Kontakt en een groep losse boeren in vertegenwoordigd zijn.

Ook melkveehouder Bert Talens uit Flevoland vindt dat er meer mét de boeren wordt gepraat in plaats van over de boeren. Het NOS Radio 1 Journaal sprak eerder deze maand met hem, toen het een jaar geleden was dat boeren vanuit het hele land massaal naar het Binnenhof trokken om te demonstreren. "We wisten: als we wat willen laten horen, moeten we dat nu doen. Er wordt nu meer in overleg getreden met elkaar."

Het gaat te langzaam

RTV Noord sprak ook met gedeputeerde Henk Staghouwer, de gedeputeerde die met de actie bij het provinciehuis onder druk werd gezet. Hij vindt dat er afgelopen jaar veel stappen zijn gezet. "Ik ben goed in gesprek met de agrarische sector."

Volgens hem zijn er vergunningen verleend voor het uitbreiden van boerenbedrijven, onder de voorwaarde dat er bijvoorbeeld door nieuwe stalsystemen geen extra stikstof wordt uitgestoten. "Maar ik ben het met de boeren eens: het vaststellen van nieuw landelijk beleid gaat te langzaam. Dat is niet mijn verantwoordelijkheid, maar die van de minister."

Advertentie via Ster.nl