NOS: Reinalda Start

Nabestaanden van een vermoorde Liberiaans-Nederlandse vrouw uit Bussum hebben een klacht ingediend tegen de politie en jeugdzorg. Hulpverleners en de advocaat van de familie verwijten de instanties dat ze verkeerd hebben gehandeld in deze zaak. Dat komt door een gebrek aan kennis over andere culturen, menen zij.

De vrouw is op 19 september om het leven gebracht. Haar man is aangehouden als verdachte. Haar familie is woedend omdat de vrouw in hun afwezigheid, zonder overleg, is begraven. Ook willen ze betrokken worden bij de opvang van de vier kinderen van het echtpaar.

De kinderen waren een paar maanden geleden al uit huis gehaald door de Jeugdbescherming. De omgebrachte vrouw, een moslima, is begraven op de islamitische begraafplaats in Almere. De familie kreeg pas na de begrafenis te horen dat een hun onbekende moskee die uitvaart heeft verzorgd.

profielfoto
youssef.kromah Amsterdam, Netherlands
Deze foto is gepost door youssef.kromah

On the morning of September 20, 2020 my cousin, Mase Kamara, was sleeping in her home when she was awakened by the thrust of a knife. As she began to scream in panic, she realized that she was not being attacked by a stranger or an unknown perpetrator but rather by her very own husband, the father of her children. This evil man stabbed Mase to death in cold blood, without any fault of her own. Witnesses say that Mase had been the victim of domestic violence for a number of years, which resulted in this fatal incident. Mase, 28, leaves behind four beautiful children (two daughters and two sons) Hadja, Lasso, Belama, and Fanta. These innocent children are victims of collateral damage. In one horrendous occurrence, they lost both a mother and a father and are now in government custody while the investigation ensues. Thanks to the BENGOMA Organization and the AMC (African Muslim Congress) Mase Kamara has been washed and laid to rest in the Islamic Cemetary of The Netherlands. I am sharing this story to raise awareness around the seriousness of domestic violence, as well as to create a fund for the education and cultivation of Mase’s four orphaned children. On behalf of The Kromah family, we thank you for your continuous love, prayers and condolences. If you or anyone you know is suffering from domestic abuse/violence please do not remain silent. Tell someone immediately. Go and get help! Don’t wait until it’s too late. Please share this message with you and your beloved ones. Perhaps this message can save someone’s life. (Donation Link In Bio) Please follow @lisamvogl and support her efforts to raise awareness during Domestic Abuse/Violence.

De Amsterdamse sociaal werkster Fatimazohra Hadjar vindt dat er bij jeugdzorg en politie een gebrek aan kennis is over Afrikaanse gemeenschappen in Nederland. En dat leidt tot angst voor de jeugdzorg bij deze gemeenschappen, merkt Hadjar. Ze heeft veel Afrikaanse contacten in Amsterdam. De familie heeft haar om hulp gevraagd.

Amal Abbass-Saal van welzijnsorganisatie Inspiratie-Inc uit Almere is het met haar eens. Ook zij heeft veel ervaring met migranten met een Afrikaanse achtergrond. Volgens Abbas komt het vaak voor dat hun kinderen ten onrechte bij vreemden worden geplaatst.

"Te veel hulpverleners doen geen moeite om de 'wij-cultuur' van een omvangrijk Afrikaans familienetwerk te leren kennen", zegt zij. Ze vindt dat dat anders moet: "Een veilige plaatsing binnen hun familie en cultuur is beter voor een gezonde identiteitsontwikkeling."

Partnerdodingsprotocol

De politie Midden-Nederland laat weten dat het gebruikelijk is in dit soort situaties contact op te nemen met de directe nabestaanden: ouders of kinderen. Omdat er kinderen bij betrokken zijn, is er contact gezocht met de jeugdzorginstelling die zich over hen heeft ontfermd. Het is aan hen om op zoek te gaan naar familie en de begrafenis te regelen, aldus de politie.

De Raad voor de Kinderbescherming laat weten dat in dit soort gevallen het zogenoemde 'partnerdodingsprotocol' geldt. Dat betekent dat een neutrale partij de tijdelijke voogdij krijgt, om te voorkomen dat beide families aan de kinderen gaan trekken.

De kinderen moesten hun moeder begraven met wildvreemden. Ze zullen zich hebben afgevraagd waar alle mensen waren die hen dierbaar zijn.

Bankalee Kromah, oom van slachtoffer

Het slachtoffer heeft een grote familie in Nederland en in de Verenigde Staten. Haar oom Bankalee Kromah is bestuurslid van een vereniging van Mandingo in Nederland. Mandingo zijn Afrikanen die hun roots hebben in West-Afrika. Kromah heeft al vanaf het weekend van de moord contact met de politie gehad, hij heeft kenbaar gemaakt dat hij zich zorgen maakte over haar veiligheid.

"We zijn een kleine gemeenschap hier in Nederland, we kennen allemaal de vrouw en haar vier kinderen. Ze spelen met elkaar en de kinderen gaan op zondag naar de lessen van onze imam", legt hij uit. "Nu moesten de kinderen hun moeder begraven met wildvreemden. Ze zullen zich hebben afgevraagd waar alle mensen waren die hen dierbaar zijn."

Wreed en inhumaan

De advocaat van de familie, Joancy Breedveld, zegt dat hun is toegezegd dat het lichaam aan de familie zou worden overgedragen. Zij wil dat de familie onmiddellijk wordt betrokken bij de opvang van de kinderen. Het is "wreed en inhumaan" om iemand te begraven zonder familie, en ook nog eens de kinderen bij hun familie weg te houden, stelt ze. Zij kan zich niet voorstellen dat dit bij een Nederlandse vrouw ook was gebeurd.

Amerikaanse familieleden van de vrouw zijn overgekomen naar Nederland. Het feit dat hun nicht al is begraven maakt hun verdriet nog groter. "Ze hebben haar begraven als een slaaf, alsof ze niemand is. Ze hebben zich niet in haar verdiept", verwijt haar oom Muah Aisa Kromah de Nederlandse autoriteiten.

Dat valt niet meer te herstellen, maar de relatie met de kinderen wel, menen zij. "We willen heel graag dat de kinderen door de familie in Nederland of in de V.S. worden opgevoed", zegt het echtpaar Kromah, de Amerikaanse oom en tante van de vrouw uit Bussum.

STER reclame