NOS Voetbal

Ajax-afscheid doet rappende Lang veel: 'Ik zeg eerlijk, het is niet leuk'

  • Thierry Boon

    redacteur Sport

  • Thierry Boon

    redacteur Sport

Met pijn in het hart en een rap op Instagram neemt Lang afscheid van Ajax

"Ik zou liegen als ik zeg dat ik er geen moeite mee heb. In mijn hoofd sta ik volgende week gewoon weer op De Toekomst om te trainen met Ajax, maar dat is niet meer."

Het besef dat hij Ajax, al zijn hele leven lang zijn cluppie, heeft verlaten, is er nog niet helemaal bij Noa Lang. Afleiding heeft hij genoeg, op het kletsnatte voetbalveld op de KNVB-campus in Zeist, waar de buitenspeler traint met Jong Oranje.

Zoals altijd dolt de 21-jarige aanvaller erop los met zijn ploeggenoten. Maar als het na afloop voor de camera over het vertrek bij Ajax gaat, komt er opeens een serieuze blik in de ogen van Lang.

"Ik zeg je heel eerlijk: het is niet leuk. Ik sluit nu een groot hoofdstuk in mijn leven. Als kleine jongen droomde ik van Ajax. Ik ben trots dat ik het eerste heb gehaald, maar er zat veel meer in", vertelt Lang, die niet vindt dat hij is geslaagd in Amsterdam.

Lang sluit Ajax-hoofdstuk af: 'Ik zeg je eerlijk, het is niet leuk'

De jonge buitenspeler kreeg van coach Erik ten Hag te horen dat hij dit seizoen op weinig speeltijd kon rekenen. Lang, op de positie van linksbuiten het best, moest onder meer aanvoerder Dusan Tadic voor zich dulden.

"Ik kan dan wachten totdat hij niet speelt, maar ik heb de eer aan mezelf gehouden en verder gekeken", concludeert Lang. "Ik vind dat ik te weinig kansen heb gehad bij Ajax."

Voelbare teleurstelling

Vlak voordat hij zich moest melden bij Jong Oranje, tekende hij bij Club Brugge. Lang heeft nog geen afscheid kunnen nemen bij Ajax. "Dat wilde ik, maar ik moest weg", zegt hij met een voelbare teleurstelling in zijn stem. "En daar wil ik het graag bij laten."

Het zit hem niet lekker, het vertrek uit de hoofdstad.

December 2019: hattrick van Lang tegen FC Twente

Zijn liefde voor Ajax zit dan ook diep. Lang, geboren in de omgeving Rotterdam, speelde in jeugd eigenlijk met tegenzin met het embleem van Feyenoord op zijn borst. Hij was en is namelijk Ajacied, net als zijn vader. In de C-jeugd maakte hij zijn gewenste overstap.

In de jaren daarna werd hij steevast gezien als een van de grootste talenten van sportcomplex De Toekomst. Voetballen, dat kon hij wel. Maar Lang kon soms een moeilijke, opstandige jongen zijn.

Afscheid met een eigen rap

Met een eigen rap nam hij op zijn Instagram-pagina afscheid van zijn Ajax. Een lied dat hij samen met goede vriend Justin Kluivert maakte, met wie hij ook in de jeugd heeft gevoetbald. "Het gaat over onze levens." Zo rapt Lang bijvoorbeeld:

Debuut bij Ajax, best nerveus maar ja, ik flikte het. Stond in de basis, weet je wat raar is, ik scoorde 3-1, liet meteen zien wie de baas is.

Van de meest gehate jongens van het hele land, wat ik ook doe de dag erop staat het weer in de krant.

"Door mijn houding ben ik niet altijd geliefd geweest in Nederland. Ik merk dat het wel aan het veranderen is, maar dat is een tijd geweest. Maar wat voor mij het belangrijkste is: ik ben mezelf, ik ben geen meeloper en bewandel mijn eigen pad. Dat is hoe ik ben en hoe ik altijd blijf."

Noa Lang in het shirt van zijn nieuwe club

In België kennen ze zijn muzikale talenten inmiddels ook, maar van zijn voetballende kwaliteiten wordt meer verwacht. Club Brugge betaalt zo'n zes miljoen euro voor de Nederlander, die ook nog eens rugnummer 10 heeft gekregen.

Lang vanaf nu een boer

"Natuurlijk hartstikke leuk dat ik dat nummer krijg, maar ik moet me nog bewijzen. Niemand heeft garantie op speeltijd, ook de nummer 10 niet. Ik moet het gaan laten zien", weet Lang, die de afgelopen dagen al wat research naar zijn nieuwe club heeft gedaan.

"Ik ben een voetbalvolger, dus ik weet wel hoe groot Club Brugge is. Maar ik heb wel even opgezocht hoe groot het stadion is, hoeveel landstitels de club heeft, dat soort dingen."

Het leukste dat hij de afgelopen dagen te weten is gekomen? "Dat ze 'boeren' worden genoemd. In Nederland is dat natuurlijk PSV. Dus nu ben ik ook een keer een boer, haha. Maar allee, het zij zo."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl