De plek in Druten waar de ongedoopte kinderen zijn begraven
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Eerherstel voor baby's die buiten Drutens kerkhof zijn begraven

Baby's die niet begraven mochten worden op de gewijde grond van de katholieke begraafplaats, krijgen eerherstel in Druten. Ze liggen nu nog op een stukje niemandsland achter een muur, maar de grond wordt bij de rest van het kerkhof getrokken.

Naar oud gebruik verbood de katholieke kerk om ongedoopten te begraven op gewijde grond. De al dan niet doodgeboren baby's werden daarom erbuiten begraven. Dat gebeurde niet zelden in een schoenendoos, schrijft Omroep Gelderland.

De toegang werd lange tijd geblokkeerd door afvalcontainers van winkeliers uit het nabijgelegen winkelcentrum. "Mensen die hier de winkel hebben, weten natuurlijk van niks", zegt Prisca van Egmond uit Druten. Samen met plaatsgenoot Marietje Gerritsen startte zij een initiatief om de verwaarloosde laatste rustplaats op te knappen.

De twee vrouwen krijgen veel reacties uit de lokale gemeenschap, waar het nog altijd heel diep zit. Sommige moeders die op deze wijze een kind verloren, hielden er hun leven lang last van. "En we mochten er niet over praten. Verschrikkelijk", aldus Gerritsen.

Eigen kind verloren

Prisca van Egmond werd door kindjes achter de muur geconfronteerd met het verlies van haar eigen doodgeboren zoon Thomas, inmiddels decennia geleden. "Dan grijpt je dat bijna naar de keel, die emoties. Dan komt het weer heftig terug." Ook haar kindje werd 40 jaar geleden weggemoffeld. Pas 20 jaar later vond ze de moed naar een grafje te zoeken, dat ze uiteindelijk vond in Nijmegen.

Dankzij het pleidooi van Van Egmond en Gerritsen wordt het stukje begraafplaats in Druten binnenkort opgeknapt. De gemeenteraad heeft toegezegd wat aan de erbarmelijke omstandigheden te gaan doen.

Advertentie via Ster.nl