Favoriet Van Gendt racet weer na een jaar, maar moet nationale BMX-titel laten

Lange tijd leefden de Nederlandse BMX'ers toe naar wedstrijden, om vervolgens telkens te moeten horen dat die vanwege het coronavirus toch werden afgelast. Maar zondag was het dan eindelijk zover, in de strijd om de nationale kampioenschappen op Papendal.

Hoewel niet iedereen er het volledige vertrouwen in had dat de NK zouden doorgaan. "Tot drie dagen geleden was ik vrij sceptisch, maar uiteindelijk ging het door en ben ik heel blij dat ik hier voor de nationale titel kan gaan", vertelde Twan van Gendt, de grote favoriet, voor de start.

De regerend wereldkampioen moest echter genoegen nemen met de derde plaats. De Nederlandse titel ging naar Dave van der Burg, die profiteerde van een slechte start van Van Gendt en na 2016 voor de tweede keer de NK bij de elite won.

"Ik maakte een grote fout. Wonder boven wonder werd ik niet ingehaald en sta ik op het podium. Ik heb gefaald", aldus de 26-jarige Van Gendt.

'Jaar geleden sinds laatste wedstrijd'

Maar voor Van Gendt, die terugkeerde van een polsblessure, was racen überhaupt een kleine overwinning. "Het was een jaar geleden dat ik mijn laatste officiële wedstrijd reed", vertelde hij voor de start.

"Dat het dan ook nog lekker dicht bij huis is, op Papendal, waar volgend jaar de WK worden gehouden, is heerlijk."

Twan van Gendt druipt af na zijn derde plaats op de NK BMX ANP

Voor Van Gendt ging Mitchel Schotman er met het zilver vandoor. Niek Kimmann was ziek (geen corona) en zodoende afwezig op Papendal.

Superieure Smulders

Bij de vrouwen ging de nationale titel wel naar de grote favoriete. Laura Smulders, die onlangs nog wel een wedstrijd reed in Italië, was superieur op Papendal. Alleen haar zusje Merel kon haar enigszins bijhouden.

"Ik voelde mij de afgelopen weken sowieso sterk", vertelde de Nederlands kampioene, die vanaf de start domineerde en haar zevende nationale titel bij de elite veroverde. "Het is mij goed gelukt vandaag, ik ben er trots op."

STER reclame