NOS NieuwsAangepast

Grootste aantal migranten in bijna 15 jaar aangekomen op Canarische Eilanden

In de afgelopen 36 uur hebben ruim 1000 migranten de oversteek gemaakt vanuit Afrika naar de Canarische Eilanden. Dat is het hoogste aantal sinds 2006. De meeste migranten arriveerden in overvolle bootjes en werden door de kustwacht ontdekt en aan land gebracht.

De laatste jaren neemt de instroom van migranten naar de Spaanse eilandengroep toe. Dit jaar kwamen naar schatting 7500 migranten uit Afrika aan, bijna drie keer zoveel als in heel 2019.

De migranten worden na de overtocht opgevangen door het Rode Kruis:

Meer dan duizend migranten wagen oversteek naar Canarische eilanden

Het is onduidelijk hoeveel vluchtelingen de oversteek niet overleven. De overtocht van zo'n 100 kilometer is gevaarlijk voor kleine bootjes, die soms dagenlang ronddobberen. De Spaanse Commissie voor Vluchtelingenhulp schat dat 1 op de 20 mensen de tocht niet overleeft.

Allesomvattend antwoord

In 2006 kwamen op de eilandengroep in korte tijd tienduizenden vluchtelingen aan, vanuit onder meer Mauritanië, op zoek naar een beter bestaan. Spanje besloot daarop bilaterale afspraken te maken met de landen van herkomst, met onder meer financiële steun. Ook werden de kustpatrouilles uitgebreid.

De Spaanse minister van Migratie Escrivá zegt dat de opvangcapaciteit op dit moment voldoende is. Bij een bezoek aan Fuerteventura, Tenerife en Gran Canaria zei hij dat er gewerkt wordt aan een "allesomvattend antwoord" op de kwestie.

De Canarische autoriteiten hebben aangekondigd aan noodopvang te werken, maar vragen het vasteland om hulp voor de lange termijn. De Canarische minister van Sociale Zaken sprak van een "beroep op de interregionale solidariteit".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl