De boerderij in Ruinerwold
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuws

Burgemeester een jaar na Ruinerwold: 'Gesprek met kinderen deed me goed'

Het is bijna een jaar geleden dat op een boerderij in Ruinerwold een gezin werd ontdekt dat zich daar al negen jaar verborgen hield. Nergens stond de familie geregistreerd. Burgemeester Roger de Groot van De Wolden wist niet wat hem overkwam. Vanuit de hele wereld stortte de pers zich op het verhaal en op hem. Hij vertelt erover tegen RTV Drenthe.

Op maandag 14 oktober 2019 deed de politie een inval in de afgelegen boerderij aan de Buitenhuizerweg. Er woonden een vader en zes van zijn kinderen, van tussen de 18 en 25 jaar. De dag daarvoor had de oudste van de kinderen zich voor de derde keer gemeld bij een plaatselijk eetcafé. Hij had er om hulp gevraagd, waarop de politie werd ingeschakeld.

Iedereen vroeg zich af; hebben we hier wat gemist? Wat hadden we beter of anders moeten doen?

Roger de Groot, burgemeester De Wolden

In het begin was veel onduidelijk. Ook de burgemeester wist weinig. "Als dan de hele wereldpers je wil spreken, is dat heel lastig. Want als je niet zoveel te vertellen hebt, moet je ook niet te veel in beeld zijn. Dat was niet in het belang van de omgeving en de betrokkenen."

Hij maakte zich vooral zorgen over de kinderen uit het gezin en buurtbewoners. "Die buren wisten niet wat hen overkwam. Iedereen vroeg zich af; hebben we wat gemist? Wat hadden we beter of anders moeten doen?" Achteraf is daar meerdere keren over gesproken. "Dat met elkaar delen, was belangrijk."

De kinderen waren prioriteit. Er moest goede zorg en veilig onderdak voor ze worden gevonden. "En ook vooral zorgen dat ze veilig buiten de media bleven." Dat is volgens hem goed gelukt.

Camera's en beveiliging

Ook de boerderij waar het gezin had gewoond was een punt van aandacht. Er kwamen journalisten en andere nieuwsgierigen naartoe. "In overleg met de politie kwamen er camera's en beveiliging." Er moest worden voorkomen dat er mensen naar binnen gingen. "Het was een plaats delict."

Zelf is De Groot nooit in de boerderij geweest, zegt hij. "Kijken hoeft ook niet. Ik ben goed geïnformeerd over de situatie die daar aangetroffen is. Ik weet ongeveer hoe het er van binnen uitzag."

Een paar maanden na de ontdekking sprak de burgemeester met de kinderen uit het gezin. "Ik vond het geweldig om te zien hoe goed het met ze ging, gezien de omstandigheden. Dat gesprek heeft me heel goed gedaan. Ze zijn heel slim, er was hen ook helemaal niets ontgaan. Ze zijn zeker niet wereldvreemd. Het zijn jongvolwassenen die zin hebben om te bouwen aan hun toekomst."

De mediastorm is gaan liggen en de rust aan de Buitenhuizerweg is teruggekeerd, maar de burgemeester denkt wel dat de zaak aan Ruinerwold zal blijven kleven. Jammer, want het dorp heeft volgens hem veel te bieden. "Het dorp heeft veel ondernemerskracht en verdient beter. We hadden graag met Ruinerwold op een andere manier op de wereldkaart willen komen."

Ongekend drukke dagen

RTV Drenthe sprak ook met Chris Westerbeek, de uitbater van het café die de politie inseinde nadat de oudste zoon bij hem was langs geweest. De zoon had hem en zijn vriend Jeffrey Scheper verteld dat hij al negen jaar niet buiten was geweest.

Er volgde een paar ongekend drukke dragen. "Ik had nooit eerder telefoon gehad uit Nieuw-Zeeland en Amerika. Het is drie dagen lang een gekkenhuis geweest en daarna is de storm gaan liggen gelukkig", zegt Westerbeek.

Jeffrey Scheper is later nog gebeld door de oudste zoon. "Maar ik heb niet opgenomen. Ik dacht dat het pers was en ik was zoveel gebeld al. Hij had mijn voicemail ingesproken om me te bedanken voor de hulp. Ik zou hem nog wel eens willen spreken."

Advertentie via Ster.nl