Nobelprijs voor de Vrede voor Wereldvoedselprogramma
De Nobelprijs voor de Vrede is toegekend aan het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties. Aan de prijs is een bedrag van omgerekend ongeveer 950.000 euro verbonden.
Volgens het Noorse Nobelcomité draagt het WFP met het verstrekken van voedsel aan vluchtelingen en bij rampen niet alleen bij aan het bestrijden van honger wereldwijd, maar ook aan stabiliteit en vrede.
"Voor het eerst in mijn leven ben ik sprakeloos", reageert David Beasley, directeur van het WFP. "Ik ben gewoon zo perplex en verrast. Dit is een ongelooflijke erkenning van de toewijding van de WFP-familie."
In Niger vieren Beasley en zijn medewerkers de overwinning:
Het WFP is de grootste humanitaire organisatie op het gebied van hongerbestrijding en voedselzekerheid ter wereld. Vorig jaar gaf het VN-programma voedselhulp aan bijna 100 miljoen mensen in 88 landen. Dat jaar liep het aantal mensen dat wereldwijd acute honger heeft op naar 135 miljoen. De situatie verslechterde vooral door oorlog en andere gewapende conflicten.
318 nominaties
Er waren 318 kandidaten genomineerd: 211 individuen en 107 organisaties. De deadline voor de nominaties was 1 februari. Daardoor maakten mensen en instellingen die betrokken zijn bij de strijd tegen het coronavirus weinig kans op de prijs. Het virus werd pas in maart officieel tot een pandemie verklaard.
Toch vindt het Nobelcomité dat ook het WFP een rol speelt bij het bestrijden van het leed dat door het coronavirus wordt veroorzaakt. "Tot de dag dat er een vaccin komt tegen het virus, is voedsel het beste medicijn tegen chaos."
'Gemiste kans'
"Als ik eerlijk ben, vind ik dit een gemiste kans", reageert Louise Fresco, voedseldeskundige en bestuursvoorzitter van de Wageningen Universiteit. "Voedsel is een voorwaarde voor vrede en op dat gebied heeft het WFP heel goede dingen gedaan. Maar er zijn meerdere organisaties die zich met voedsel bezighouden. Het WFP gaat alleen over de distributie van voedsel, maar voedselhulp is een tijdelijke oplossing. Als de prijs naar voedsel gaat, zou hij naar het geheel van organisaties moeten gaan dat zich bezighoudt met zowel de productie als distributie van voedsel."
Vooraf werden onder anderen de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg en de Russische oppositieleider Aleksej Navalny genoemd als mogelijke winnaars.
Maandag ging de Nobelprijs voor Geneeskunde naar de drie wetenschappers die het hepatitis C-virus hebben ontdekt. Een dag later kregen drie wetenschappers de Nobelprijs voor Natuurkunde voor hun baanbrekende onderzoek naar zwarte gaten. De Nobelprijs voor de Literatuur ging naar de Amerikaanse Louise Glück.