NOS NieuwsAangepast

Corona-uitbraak onder personeel, twee OK's Limburgs ziekenhuis dicht

Het Zuyderlandziekenhuis in Geleen en Heerlen heeft twee van de negentien operatiekamers gesloten, in verband met een corona-uitbraak onder het OK-personeel. Er is nu niet genoeg personeel om alle OK's draaiende te houden.

"Wat we niet meer doen, kan ook even wachten", zegt bestuursvoorzitter David Jongen. "Maar je zult maar die patiënt zijn die denkt dat hij volgende week een nieuwe knie krijgt. Als je daar toch weer een paar weken op moet wachten, is dat heel vervelend."

Geen patiënten besmet

Het ziekenhuis kwam de uitbraak op het spoor doordat er mensen ziek werden. Ze testten positief op het corona-virus. Daarna volgde een uitgebreider onderzoek onder ongeveer 180 medewerkers. In totaal bleken twintig OK-medewerkers en drie chirurgen positief. Dat was bijna een week geleden. Een van de chirurgen ligt op de IC.

In de dagen daarna zijn er geen nieuwe gevallen bij gekomen. "Ook de patiënten hebben we meegenomen in het contactonderzoek. Gelukkig zijn die niet besmet geraakt."

Jongen vermoedt dat de eerste besmetting of eerste besmettingen buiten de operatiekamers hebben plaatsgevonden. Het virus is daarna de operatiekamers binnengedrongen. "In principe had het niet mogen gebeuren, maar het gebeurt toch. Je ziet overal in ziekenhuizen dit soort bubbels van coronapositieve medewerkers en dokters verschijnen. Dat hoort erbij nu, helaas."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl