De vlieg op Pence
NOS Nieuws

Hoofdrol voor vlieg in debat tussen Pence en Harris

Een vlieg die landde op het hoofd van de Amerikaanse vicepresident Pence wordt door veel kijkers het spannendste moment van zijn debat met rivaal Kamala Harris genoemd. Veel media noemden schertsend de vlieg de winnaar van het debat, de BBC stuurde er zelfs een pushbericht over. Ook inspireerde het diertje de Democratische uitdager Biden tot campagnememes.

De vlieg bleef ruim twee minuten lang op het hoofd van Pence zitten, een schril zwart contrast tegen de sneeuwwitte coupe van de politicus. Pence had waarschijnlijk niet door dat het diertje op zijn hoofd zat, hij deed althans geen poging de vlieg weg te jagen en geen van de aanwezigen maakte er een opmerking over.

'Hoogtepunt debat': de vlieg die op het hoofd van Mike Pence landt

Media en kijkers gingen evenwel helemaal los over het fenomeen, wat blijkbaar een welkome afleiding was in een verder tam debat. Nog voordat het debat was afgelopen, was er al een half miljoen keer over getwitterd.

"Nee, hij zit niet op je tv, hij zit op zijn hoofd", verklaarde presentator Rachel Maddow. "Die vlieg moet nu in quarantaine", grapte Democratisch Congreslid Ilhan Omar in een verwijzing naar de vele coronabesmettingen rond Pence. "De vlieg weet wat er aan de hand is", twitterde de horrorschrijver Stephen King onheilspellend. Komiek Stephen Colbert oordeelde dat de vlieg een grotere aandachtsboog had dan president Trump in het eerste debat.

Ook Joe Biden greep meteen zijn kans. Zijn campagne riep op te doneren met een foto van een vliegenmepper,

Ook zette hij een verwijzing op naar zijn campagnesite I Will Vote via de url FlyWilVote.com en bood zijn team binnen een uur (v)liegenmeppers met de tekst 'Waarheid boven vliegen" aan voor een tientje.

Het was overigens niet de eerste keer dat een vlieg de show steelt in de Amerikaanse politiek. In 2016 landde er eentje midden in het gezicht van Hillary Clinton in een debat met Trump. Een paar jaar eerder verbaasde president Obama met zijn reflexen toen hij tijdens een interview een irritant zigzaggende vlieg doodde.

Een enkeling deed vannacht nog een poging de inhoud terug te brengen. Een CBS-journalist twitterde voor alle afgeleide kijkers wat Kamala Harris over racisme in de VS had gezegd toen iedereen naar de vlieg staarde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl