NOS NieuwsAangepast

Leers positiever over Geert Wilders

Minister Leers voor Immigratie en Asiel heeft zijn negatieve oordeel over PVV-leider Wilders bijgesteld. "Hij blijkt een plezierige en betrouwbare vent", zegt hij in een vraaggesprek met het AD.

Leers botste in het verleden geregeld met de PVV-leider. In zijn tijd als burgemeester van Maastricht verweet Leers Wilders dat die met harde en eenzijdige uitspraken over de islam haat zaaide. Zelf werd hij kort na zijn aantreden als minister door Wilders weggezet als "zwakke schakel" binnen het kabinet.

Gedemoniseerd

Nu zegt Leers dat hij het op onderdelen nog steeds volstrekt oneens is met de PVV-leider. "Maar ik heb Wilders ook te snel gedemoniseerd op basis van zijn denkbeelden."

In hetzelfde interview zegt Leers dat hij vindt dat asielzoekers voortaan veel sneller moeten horen of ze in Nederland mogen blijven. Jarenlange procedures geven valse hoop, zegt hij.

Baflo

Leers noemt de asielprocedure rond de verdachte van de dubbele moord in Baflo als voorbeeld van hoe het niet moet. De procedure van de man, die kampte met een psychische stoornis, duurde jaren. "Ik durf te zeggen dat die man uit Baflo beter af was geweest als hij meteen was vertrokken", zegt Leers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl