NOS Nieuws

T. rex Stan levert recordbedrag op: ruim 27 miljoen euro

Het beroemde dinosaurusfossiel Stan heeft op een veiling van veilinghuis Christie's in New York een recordbedrag van bijna 32 miljoen dollar (27 miljoen euro) opgeleverd. Dat is bijna het viervoudige van de verwachte opbrengst. De schatting van Christie's werd door experts vooraf al als "behoorlijk conservatief" bestempeld.

Potentiële kopers hadden tien minuten lang over de telefoon flink tegen elkaar opgeboden, tot het fossiel van de tyrannosaurus rex uiteindelijk werd afgehamerd. Wie de nieuwe eigenaar is van Stan is niet bekend. Het vorige record voor een dinoskelet stond op naam van T. rex Sue, waar een natuurhistorisch museum in Chicago in 1997 zo'n 8,4 miljoen dollar voor betaalde.

Stan stond de afgelopen weken in Rockefeller Center in New York:

Dit skelet van een T-Rex levert een recordbedrag op

Stan werd in 1987 in de Amerikaanse staat South Dakota gevonden door een amateurpaleontoloog en was met 199 botten lang de meest volledige T. rex ooit. Volgens paleontologen is de schedel de best bewaarde van alle T. rexen. Van het fossiel zijn tientallen afgietsels gemaakt, waardoor hij in musea over de gehele wereld te zien is.

Het skelet werd verkocht door het commerciële opgravingsbedrijf dat Stan de afgelopen decennia bezat.

Inmiddels zijn er volledigere T. Rexen gevonden dan Stan. Zo is Trix, de T. Rex die in het Leidse museum Naturalis staat, completer dan het fossiel dat nu voor een recordbedrag is geveild. Trix is eigendom van het museum, waardoor hij beschikbaar blijft voor de wetenschap.

Paleontoloog Anne Schulp van Naturalis zei eerder al te hopen dat ook Stan bestudeerd kan blijven worden. "Want we weten nog lang niet alles van de T. rex. Het puntje van de staart is bijvoorbeeld nog nooit gevonden", aldus Schulp.

Daarnaast komen er geregeld nieuwe technieken beschikbaar, waarmee fossielen opnieuw kunnen worden bestudeerd. Unieke fossielen als Stan verliezen volgens hem daardoor nooit hun relevantie. Schulp: "Ik zou het heel jammer vinden als hij straks achter de deuren van een villa verdwijnt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl