Winkels worden gebarricadeerd in Cancún EPA

Het Mexicaanse schiereiland Yucatán bereidt zich voor op orkaan Delta. Verwacht wordt dat de orkaan later vandaag de kust bereikt.

Er zijn windsnelheden gemeten tot 210 kilometer per uur. De orkaan is inmiddels iets in kracht afgenomen, maar is volgens weerkundigen onder meer door de kans op overstromingen nog steeds levensgevaarlijk.

In het gebied zitten populaire vakantiebestemmingen als Cancún en Tulum, waar ondanks de coronapandemie tienduizenden toeristen verblijven. Aan de kust zijn hotelgasten geëvacueerd. Duizenden inwoners en toeristen schuilen in noodopvanglocaties.

Mexicaans schiereiland zet zich schrapt voor orkaan Delta

In winkels in Cancún stonden lange rijen mensen die extra voedsel wilden inslaan. Volgens de Mexicaanse president López Obrador staan 5000 militairen klaar om hulp te bieden.

De verwachting is dat Delta boven land verder in kracht afneemt, maar boven de Golf van Mexico weer sterker wordt. Aan het eind van de week wordt de storm verwacht aan de Amerikaanse zuidkust, waar door de staat Louisiana al voorzorgsmaatregelen zijn genomen.

Grieks alfabet

Het is voor het eerst sinds 2005 dat voor namen van orkanen in het Atlantisch gebied gebruik wordt gemaakt van letters uit het Griekse alfabet. Omdat er dit jaar veel hevige stormen zijn is de reguliere lijst met namen van de Wereld Meteorologische Organisatie uitgeput. De laatste naam op die lijst, Wilfred, werd vorige maand gebruikt.

STER reclame