NOS Nieuws

Johnny Nash (80) van 'I Can See Clearly Now' overleden

De Amerikaanse zanger Johnny Nash is overleden in zijn geboortestad Houston. Hij was vooral bekend van het nummer I Can See Clearly Now uit 1972. Nash is 80 jaar geworden.

Zijn bekendste hit stond in de VS vier weken op nummer 1 en er werden meer dan een miljoen exemplaren van verkocht. Het nummer werd gecoverd door onder anderen Ray Charles en Lee Towers.

Nash zong eerst pop en later reggae. Hij was bevriend met Bob Marley en hielp hem aan het begin van diens carrière. Later had Nash een hit met zijn cover van Marleys nummer Stir it Up.

Nash heeft ook in films en televisieseries gespeeld en was producent. Zijn gezondheid was achteruitgegaan en hij stierf een natuurlijke dood, zegt zijn zoon tegen entertainmentwebsite TMZ.

"Hij was een geweldige vader en familieman. Hij hield van mensen en de wereld", aldus John Nash III. "Hij zal worden gemist door zijn gemeenschap. Familie was zijn alles."

Echt een reggaeman

Zanger Lee Towers heeft nooit een reactie gehad van Nash over zijn versie van I can see clearly now. "Er zijn er zoveel die deze song hebben opgenomen, ik denk een paar honderd", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "De oer-uitvoering was erg goed. Hij was echt een reggaeman en ik maakte er met mijn dikke geluid toch iets anders van."

"Ik zocht altijd naar muziek waarvan ik dacht: hier kan ik wat mee", zegt de Rotterdamse zanger. "Nu is dat makkelijk, toen moest je fysiek platen kopen. Als ik naar Amerika ging, kwam ik met een koffer vol platen en banden terug."

Towers verliest door het overlijden opnieuw een voorbeeld. "Mac Davis, een van mijn andere helden, is vorige week ook overleden", memoreert de zanger. Davis schreef voor artiesten als Elvis Presley, Dolly Parton en Tom Jones. Hij werd 78 jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl