Een jongetje loopt de brokstukken van een beschadigde stad in Nagorno-Karabach
NOS Nieuws

Oplossing conflict Nagorno-Karabach nog ver weg, Armenië bereid tot concessies

Armenië is bereid concessies te doen om een einde te maken aan het conflict in Nagorno-Karabach, op voorwaarde dat Azerbeidzjan dat ook doet. Die belofte heeft de Armeense premier Pasjinian in een interview met het Franse persbureau AFP gedaan. Wat die concessies inhouden, is niet duidelijk.

De twee landen in de Kaukasus zijn in een conflict beland waarbij een onbekend aantal doden is gevallen. Beide landen claimen militaire overwinningen te behalen, die door de ander wordt tegengesproken.

Het conflict draait om de Azerbeidzjaanse regio Nagorno-Karabach, dat door Armeniërs wordt bewoond en de facto zelfstandig wordt bestuurd, met steun van Armenië:

De regio Nagorno-Karabach ligt in Azerbeidzjan, maar wordt bewoond Armeniërs en zelfstandig bestuurd

De Verenigde Naties, NAVO, Verenigde Staten, Canada en Rusland hebben de landen opgeroepen tot een staakt-het-vuren. Vandaag heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov met zijn Iraanse collega Zarif gebeld. Het Kremlin heeft Armenië en Azerbeidzjan opgeroepen te gaan onderhandelen over een wapenstilstand.

Maar de Azerbeidzjaanse ambassadeur in Rusland liet aan het Russische persbureau Tass weten dat een terugkeer naar de onderhandelingstafel zinloos is, omdat Armenië het internationale recht zou schenden.

Turkije en Rusland

In het AFP-interview stelt de Armeense premier dat Turkije achter de oorlog zit. "Hoewel de Azeri's al vijftien jaar oorlogstaal uitslaan, werd het besluit om de oorlog te beginnen genomen met steun van Turkije", zei Pasjinian. Zowel Armenië als Azerbeidzjan claimen dat de ander het conflict is begonnen.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu heeft sceptisch gereageerd op de oproep tot een staakt-het-vuren. Tijdens een bezoek aan de Azerbeidzjaanse president Alijev in Bakoe zei hij dat eerdere wapenstilstanden zijn mislukt omdat Armenië "de bezetting van Azerbeidzjaans territorium" niet heeft beëindigd. Cavusoglu riep de internationale gemeenschap op Azerbeidzjan te steunen.

Pasjinian zegt ervan overtuigd te zijn dat Rusland Armenië zal steunen als zijn land rechtstreeks wordt aangevallen. Het Kremlin onderhoudt met zowel Jerevan als Bakoe goede betrekkingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl