President Trump op een foto uit het ziekenhuis waar hij de laatste dagen doorbracht
NOS NieuwsAangepast

Trump blaast onderhandelingen over nieuw economisch steunpakket af

De onderhandelingen over een nieuw, omvangrijk steunpakket voor de Amerikaanse economie worden over de presidentsverkiezingen heen getild. President Trump twittert dat de Republikeinen stoppen met onderhandelen. De afgelopen dagen probeerden minister van Financiën Mnuchin en Nancy Pelosi - de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden - juist wél tot een deal te komen.

De Democraten zetten in op een steunpakket van tussen de 2000 en 2400 miljard dollar. Trump twittert onder meer dat hij niet verder wil gaan dan 1600 miljard dollar en dat er na de verkiezingen een omvangrijk pakket van zijn hand komt. Dat zal dan gericht zijn op werkenden en kleine bedrijven.

Vandaag werd gewaarschuwd voor "tragische" consequenties als de steun aan de economie wordt stopgezet. Die woorden kwamen van Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (FED).

Het herstel zal sneller gaan als de overheid de economie blijft ondersteunen, zei Powell. "Te weinig steun zou tot een zwak herstel en onnodige ontberingen voor huishoudens en bedrijven leiden."

"Onze economie doet het fantastisch. De beurs staat op recordhoogte, banen komen ook terug in recordaantallen. Wij lopen voorop bij het herstel van de wereldeconomie, en het beste moet nog komen!", schrijft Trump.

In september kwamen er in de VS 661.000 banen bij, blijkt uit cijfers die vrijdag bekend werden en waar Trump waarschijnlijk op doelt. Dat is het hoogste aantal sinds 1983, maar het is toch minder dan waar economen op rekenden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl