NOS NieuwsAangepast

Opstandelingen Misrata claimen zege

De opstandelingen in Libië zeggen dat de troepen van Kadhafi de strijd om Misrata hebben opgegeven. De militairen zijn gevlucht of gedood, heeft een woordvoerder van de opstandelingen tegen persbureau Reuters gezegd.

Gevangen genomen militairen verklaarden eerder al dat Kadhafi's troepen de opdracht hadden gekregen zich terug te trekken.

Belegerd

Misrata is wekenlang belegerd. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn bij die strijd zeker 1000 mensen omgekomen.

Misrata is de enige stad in het westen van Libië die in handen is van de opstandelingen. Gisteren zinspeelde de regering al op een vertrek van het leger. Viceminister Kaim van Buitenlandse Zaken zei dat de regering de strijd in Misrata vermoedelijk overlaat aan lokale stammen die trouw zijn aan kolonel Kadhafi.

Handel

Volgens Kaim wordt Libië daartoe gedwongen door de bombardementen van de NAVO. De stammen hebben zelf aangeboden de opstandelingen te verjagen, zei hij. Ze willen volgens Kaim de strijd snel beëindigen omdat het leven van de inwoners is ontregeld en de handel stilligt.

Kaim sprak dreigende woorden over het geweld dat de stammen kunnen gebruiken. Volgens hem probeert het leger het aantal burgerslachtoffers te beperken, maar zullen de stammen minder terughoudend optreden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl