Dit is de kunstmatige alvleesklier
NOS Nieuws

In schuur ontwikkelde 'kunst-alvleesklier' wordt op grotere schaal getest

Tientallen mensen met diabetes type 1 krijgen deze maand een kunstmatige alvleesklier. Die meet dag en nacht de bloedsuikerspiegel van de patiënten en corrigeert die. Het is de bedoeling dat het apparaat bij honderd volwassenen wordt geplaatst.

De kunstmatige alvleesklier is ontwikkeld door Robin Koops uit Goor. Hij begon ruim zestien jaar geleden in zijn schuur aan het project, om minder met zijn ziekte bezig te zijn en meer vrijheid te krijgen. "Je kunt nu dingen vrijuit doen, zonder te hoeven denken aan eten of dit of dat. Dat is nu niet meer. En dat is onbetaalbaar."

Zorgverzekeraar Menzis gaat het apparaat voor een groep patiënten in het midden en oosten van het land betalen. De testpersonen worden geselecteerd door artsen. Een paar jaar geleden is de kunstmatige alvleesklier ook al getest bij enkele diabetespatiënten, maar nu heeft het apparaat een Europees keurmerk gekregen en daarom mag het op een grotere groep mensen worden getest.

Koops noemt het "heel mooi om te zien" dat zijn uitvinding voor een grote groep mensen een verbetering kan betekenen. "Daar doe ik het voor, dat vind ik heel gaaf."

Koops is emotioneel dat de in zijn schuur ontworpen kunstmatige alvleesklier nu een Europees keurmerk krijgt:

Kunstmatige alvleesklier krijgt keurmerk: 'Ik word er emotioneel van'

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. De alvleesklier maakt geen insuline meer aan, waardoor de bloedglucosewaarden niet op peil blijven. Diabetes type 1 is niet te genezen.

Patiënten krijgen vaak te maken met complicaties als blindheid, hart- en vaatziekten en nierfalen. Ook zijn soms amputaties nodig. De kunstmatige alvleesklier moet ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel stabiliseert en de kans op complicaties dus minder groot wordt.

In Nederland hebben ongeveer 100.000 mensen diabetes type 1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl