Voor het parlement zijn opnieuw demonstranten bijeen gekomen EPA

De uitslag van de parlementsverkiezingen in Kirgizië is ongeldig verklaard. De kiescommissie gaat ervan uit dat er bij de verkiezingen van zondag is gefraudeerd; alleen partijen die zijn gelieerd aan president Jeenbekov deden het goed. De bekendmaking volgt na twee dagen van massale protesten in het Centraal-Aziatische land.

De voorzitter van het parlement, de burgemeester van hoofdstad Bisjkek en een aantal gouverneurs hebben ontslag genomen. Volgens de nieuwe parlementsvoorzitter is ook premier Boronov afgetreden, meldt het Russische persbureau RIA. Oppositiepoliticus Sadir Zjaparov zou zijn aangewezen als nieuwe premier.

Aanhangers van de oppositie bestormden uit onvrede over de verkiezingsuitslag onder meer het parlement in de hoofdstad Bisjkek. Ze klommen over hekken en zouden zijn binnengedrongen in het kantoor van president Jeenbekov. In het parlement zou ook brand zijn gesticht.

Na een onrustige nacht namen de demonstranten het regeringsgebouw in.

Demonstraten bezetten regeringsgebouwen in Kirgizië

Verder zouden de betogers gevangenissen hebben bestormd en oppositieleden hebben bevrijd, onder wie oud-president Atambajev. Die was aangeklaagd wegens corruptie.

De oppositie zegt dat ze nu de macht in handen heeft in Kirgizië en snel een nieuwe regering wil vormen.

President: dit is een staatsgreep

Oud-veiligheidschef Kusan Asanov, die lid is van de oppositie, zou vanochtend vroeg al het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben bezet en daar de macht hebben overgenomen. Ook andere regeringsgebouwen zouden nu in handen zijn van de oppositie.

Lokale media meldden vanochtend al dat de minister van Binnenlandse Zaken niet op zijn werk is verschenen en dat dat erop duidt dat president Jeenbekov de macht aan het verliezen is, maar de president zelf sprak dat met klem tegen.

Volgens Jeenbekov is er sprake van een staatsgreep. Hij zegt dat de oppositie op een illegale manier de macht in handen wil krijgen. Hij wil dat er wordt opgetreden tegen de betogers, maar hij heeft de politie het bevel gegeven om niet op de demonstranten te schieten.

Bij de protesten in Kirgizië zijn al ongeveer 600 mensen gewond geraakt. Ook is een betoger omgekomen.

STER reclame