Delphine Boël tijdens de persconferentie
NOS Nieuws

Delphine Boël: 'Ik verwacht geen uitnodiging van mijn nieuwe familie'

Delphine Boël, sinds kort ook bekend als prinses Delphine van Saksen-Coburg, heeft in een persconferentie teruggeblikt op haar strijd voor erkenning als dochter van de Belgische koning Albert II. "Blij dat het over is", zei ze vanmiddag.

Bij de persconferentie waren zo'n vijftig journalisten aanwezig. Op de vraag of Delphine Boël de erkenning wilde voor het geld, antwoordde ze dat dat niet haar doel was en "dan zou het dom zijn om deze kant op te gaan". Daarmee doelde ze op het feit dat het vermogen van haar wettige vader, Jacques Boël, wordt geschat op het tienvoudige van dat van Albert.

Ze zegt weinig te verwachten van haar nieuwe biologische familie. "Maar als ze plotseling een teken van leven geven, dan zal ik ze nooit de rug toekeren, dat is zeker."

In een interview eerder op de dag verklapte Boël al wat haar het meest blij maakt:

Delphine Boël: 'Ik ben heel erg blij dat het over is'

De 85-jarige Albert heeft altijd tegengesproken dat Boël zijn biologische dochter was en weigerde in eerste instantie dna af te staan voor een test. Het Hof van Brussel legde hem een dwangsom op van 5000 euro per dag. Uiteindelijk ging hij overstag en werd het langverwachte bewijs waar Boël naar zocht geleverd.

Maar erkenning was voor Boël niet genoeg. Ze wilde dat zij net zo behandeld zou worden als de andere kinderen van de koning. Daar ging het Brusselse hof van beroep afgelopen week in mee en oordeelde dat Boël zichzelf prinses van België mag noemen. Ook haar kinderen, Oscar en Josephine, kregen daarmee de titels prins en prinses van België.

Meer buitenechtelijke kinderen naar rechter

Of ze zich nu ook overal prinses wil laten noemen? Dat hoeft volgens Delphine niet. "Ik blijf gewoon Delphine, en ik blijf ook kunst maken. Maar ik zou de koninklijke titel willen inzetten voor iets goeds."

Dat de rechtszaak van Boël op het eerste gezicht kansloos leek, en ze uiteindelijk toch gelijk kreeg, inspireert andere buitenechtelijke kinderen om toch naar de rechter te gaan. Advocaten en specialisten op het gebied van familierecht noemen dat het Delphine-effect, schrijft de Vlaamse krant Het Nieuwsblad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl