AZ geeft in krankzinnig duel bij Sparta 4-0 voorsprong uit handen

Bekijk de samenvatting van Sparta Rotterdam - AZ

Na twee gelijke spelen leek AZ bij Sparta eindelijk de eerste drie punten van het seizoen te pakken. Maar een 4-0 voorsprong bij rust bleek niet voldoende. Het spektakelstuk eindigde in 4-4.

Een opvallende rol was aanvankelijk weggelegd voor debutant Jesper Karlsson. De van Elfsborg overgekomen Zweed stond met twee assists aan de basis van de 0-1 en 0-2 van respectievelijk Zakaria Aboukhlal en Dani de Wit.

AZ had voor rust veel redenen tot lachen in Rotterdam

AZ, zonder de naar Sevilla getransfereerde Oussama Idrissi, waande zich voor rust in een speeltuin en liep eenvoudig uit. Aboukhlal profiteerde van miscommunicatie tussen Jeffry Fortes en Bart Vriends en De Wit kopte raak vanuit een moeilijke hoek.

Het had nog mooier kunnen worden, maar de voor Oranje geselecteerde Teun Koopmeiners knalde vanaf elf meter op de lat. De penalty was toegekend na hands van Mica Pinto.

Bekijk hieronder de reacties op deze bijzondere wedstrijd.

Met hulp van AZ-doelman Marco Bizot wist Sparta na rust drie keer toe te slaan. Eerst schoot de door FC Groningen begeerde Abdou Harroui een indirecte vrije trap in het strafschopgebied tegen de touwen. Vervolgens stond Bizot te slapen bij een poging van ver van Dirk Abels.

AZ en Bizot leken wakker geschud en lieten Sparta aanvankelijk niet nog dichterbij komen, al verdween in de slotfase een inzet van Lennart Thy via het been van Koopmeiners bijna in het doel.

Marco Bizot krijgt de rode kaart

Vijf minuten voor tijd werd het echt spannend. Schlemiel Bizot vloerde Aaron Meijers, kreeg een penalty tegen en moest met zijn tweede gele kaart vertrekken. Thy passeerde vervolgens Hobie Verhulst.

AZ wankelde en kreeg de deksel op de neus. Verhulst had geen antwoord op een knal van Sven Mijnans. Zo eindigde de knotsgekke wedstrijd, met twee gezichten, in een doelpuntrijk gelijkspel.