Verwoestingen in de Azerbeidzjaanse stad Ganja
NOS NieuwsAangepast

Azerbeidzjan claimt veroveringen, strijd om Nagorno-Karabach escaleert

De strijd tussen Azerbeidzjan en Armenië om Nagorno-Karabach lijkt steeds verder uit de hand te lopen. Armenië zegt dat zijn troepen een militair vliegveld hebben gebombardeerd bij de stad Ganja, de tweede stad van Azerbeidjzan.

Volgens Azerbeidzjan zijn er geen militaire doelen geraakt, maar wel historische panden en civiele infrastructuur. Ook zouden er burgers zijn omgekomen.

Het bombardement was een reactie op een beschieting door Azerbeidzjaanse troepen van Stepanakert, de hoofdstad van Nagorno-Karabach.

Deze winkel in Stepanakert zou bij een Azerbeidzjaanse beschieting in brand zijn gevlogen

Het Azerbeidzjaanse ministerie van Defensie zei gisteravond dat zijn troepen een stad en een aantal dorpen hebben ingenomen. Het gaat om de stad Madagiz die op Azerbeidzjaans grondgebied ligt, maar vanuit Nagorno-Karabach wordt bestuurd.

Armenië heeft de verovering niet bevestigd. Het Armeense ministerie van Defensie zei gisteren wel dat er "langs heel de frontlijn" hard wordt gevochten en dat Armeense troepen drie vliegtuigen hebben neergehaald. Dat laatste werd door Azerbeidzjan tegengesproken.

Armeense militairen op een foto verspreid door het Armeense ministerie van Defensie

Het conflict om Nagorno-Karabach heeft een lange geschiedenis. De strijd laaide vorige week weer op. Armenië zegt dat de strijd aan Azerbeidzjaans kant 2400 levens heeft geëist. Azerbeidzjan wil geen aantal noemen. Het bestuur van Nagorno-Karabach zegt dat het 150 strijders heeft verloren. De genoemde aantallen zijn niet door onafhankelijke partijen gecheckt. Vermoedelijk zijn er bij de strijd van de afgelopen week aan beide zijden veel meer slachtoffers gevallen.

Armenië en Azerbeidzjan voerden begin jaren 90 oorlog om Nagorno-Karabach. In 1994 werd een staakt-het-vuren overeengekomen, maar het bestand is meermaals geschonden. Voor het laatst gebeurde dat in 2016, toen er aan beide zijden zo'n honderd doden vielen. Het gebied wordt internationaal niet erkend als onafhankelijk.

De regio Nagorno-Karabach ligt in Azerbeidzjan, maar wordt bewoond door Armeniërs en zelfstandig bestuurd

Er wonen bijna 150.000 mensen, voornamelijk Armeniërs, die daar feitelijk de macht in handen hebben. De Armeniërs controleren ook Azerbeidzjaans gebied dat tussen Nagorno-Karabach en Armenië in ligt. Ook Madagiz ligt in dat gebied.

De VN-Veiligheidsraad heeft Armenië herhaaldelijk verzocht om zijn troepen daar weg te halen. De Azerbeidzjaanse president Alijev zegt dat de gevechten pas stoppen als de Armeense troepen weg zijn. "We wachten daar al dertig jaar op. Het moet nu maar eens worden opgelost", zei Alijev in een interview met de Arabische nieuwszender Al Jazeera.

Armenië liet eerder deze week weten dat het openstaat voor bemiddeling door Frankrijk, Rusland en de Verenigde Staten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl