De vermoeide Mathieu van der Poel finisht in de slotetappe van de BinckBank Tour
NOS Wielrennen

Nog geen uur na de BinckBank zat Van der Poel al in de auto naar Luik

Nauwelijks bekomen van zijn indrukwekkende solo in de afsluitende etappe van de BinckBank Tour, waarmee hij de eindzege greep, stapte Mathieu van der Poel zaterdag aan het einde van de middag alweer in de auto op weg naar zijn volgende koers: Luik-Bastenaken-Luik.

Het klinkt als gekkenwerk. Voor 95 procent van het peloton is het ook niet denkbaar dat je na een zware meerdaagse wedstrijd als de BinckBank Tour, een typische koers voor kasseienvreters, opstapt voor een heuvelklassieker. Laat staan dat er nauwelijks 24 uur tussen zit.

Maar bij Van der Poel gebeurt niets zonder reden. "Het was eerst niet de bedoeling dat ik Luik zou rijden, maar het is nogal een vreemd seizoen. Nadat er deze week met etappes was geschoven in de BinckBank, dachten we dat het goed zou zijn om extra competitie op te doen op zondag. En het is een hele mooie wedstrijd, een monument. Ik ben blij dat ik er kan starten."

Van der Poel bekroont lange solo met rit- en eindzege BinckBank Tour

Die "extra competitie" in een koers als 'La Doyenne'. Hij is een van de weinigen die om die reden aan de start verschijnt. Het merendeel stapt op met de Waalse Pijl van woensdag in de benen. Slechts vijf andere coureurs uit de BinckBank Tour reisden zaterdagmiddag ook van Geraardsbergen naar Luik, maar zij starten vooral omdat hun ploeg anders renners tekort zou komen in dit overvolle seizoen.

Ontdekkingstocht

Voor Van der Poel ligt het anders, al weet hij nog niet wat hij kan verwachten. "Het is lastig te zeggen. Ik denk dat het net als met de Ronde van Lombardije een ontdekkingstocht voor me wordt. Het is een hele zware wedstrijd, misschien iets te zwaar ook, net als Lombardije."

Waarmee Van der Poel bedoelt: iets te zwaar om te winnen. In Lombardije finishte hij desalniettemin meteen als tiende. De meeste renners tekenen ervoor om bij hun eerste deelname aan een 'monument' gelijk bij de beste tien te rijden. Van der Poel niet.

Van der Poel in zijn eerste grote klassiekers

Wedstrijd Uitslag
Ronde van Vlaanderen 4
Amstel Gold Race 1
Milaan-Sanremo 13
Ronde van Lombardije 10

Zo wordt ook de koers van zondag benaderd. Kan hij er een resultaat neerzetten? De voordelen voor de 25-jarige Nederlander: de streep ligt niet meer bovenop een steile klim (zoals tot en met 2018 in Luik het geval was) en het deelnemersveld is anders, omdat er overlap is met andere grote wedstrijden.

Van der Poel ziet meer kansen dan in andere seizoenen. "Het is even kijken hoe de wedstrijd verloopt. Wat ik zei: het is een vreemd seizoen, veel sterke renners rijden nu in de Giro."

Hij noemt twee namen voor zondag. "Ik heb nog niet de hele deelnemerslijst bestudeerd, maar als Alaphilippe en Hirschi rijden, zijn zij enkelen van de favorieten."

Roubaix blijft hoofddoel

Tot slot benadrukt Van der Poel dat de kasseienklassiekers toch echt nog zijn hoofddoel zijn dit seizoen. Als er een koers is die hij zou willen winnen, is het Parijs-Roubaix op 25 oktober.

"Luik ligt mij niet echt. Klassiekers als de Ronde van Vlaanderen liggen me beter. De beklimmingen zijn vooral steil en zwaar. Als de echte klimmers aangaan, zal het misschien wat moeilijk voor me worden, maar we kijken wel hoe de wedstrijd verloopt. Achteraf weet ik pas of het me ligt of niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl