Liane den Haan nieuwe leider 50Plus, weinig leden brachten stem uit

Liane den Haan is de nieuwe lijsttrekker voor 50Plus. Dat is de uitkomst van een online vergadering van de partij waarbij de leden uit vijf kandidaten konden kiezen.

Van de 4000 leden hebben overigens weinig leden uiteindelijk gestemd. Er hadden zich er van tevoren 440 aangemeld om digitaal mee te stemmen. Uiteindelijk brachten 362 leden hun stem uit. Waarom niet iedereen heeft gestemd, is onduidelijk.

'Niet de spits die kan scoren'

De partij was op zoek naar een nieuwe leider sinds Henk Krol na ruzie de partij verliet. Corrie van Brenk nam het fractievoorzitterschap over en deed ook mee met de strijd om het leiderschap. Kamerlid Leonie Sazias was ook kandidaat, maar zij trok zich tijdens de vergadering terug en gaf haar stem aan Den Haan.

Den Haan kreeg uiteindelijk 52 procent van de stemmen, Van Brenk 42 procent.

Den Haan is blij, trots en dankbaar dat ze is gekozen:

Liane den Haan nieuwe lijsttrekker 50Plus: 'Was tot het laatste moment spannend'

Het merendeel van de leden heeft met Den Haan dus voor een nieuw gezicht gekozen, ze was ook de voorkeurskandiaat van het bestuur. Partijvoorzitter Nagel noemde Van Brenk een "prima Kamerlid" maar niet de "spits die kan scoren".

Den Haan is nu directeur van ouderenbond ANBO. Zij zat deze zomer aan de onderhandelingstafel voor een pensioenakkoord en stemde ermee in. " Liane den Haan kan nieuwe kiezers aanboren", aldus Nagel vandaag bij de online vergadering. Dat kan nog spannend worden, want een deel van de achterban is - net als Van Brenk - juist kritisch op het pensioenakkoord.

Een beetje in navolging van het CDA benadrukte Nagel dan ook dat de kandidaten die het vandaag niet zijn geworden " een belangrijke rol" krijgen. Van Brenk zegt zich bij de uitslag neer te leggen en blijft tot de verkiezingen in de Kamer actief.

Voorzitter regionaal bestuur stapt op

Sinds het geruzie begin dit jaar daalde 50Plus in de peilingen van tien naar drie zetels, en verloor de partij ongeveer 20 procent van haar leden.

Maurice de Hond, die vandaag op de online vergadering onderzoeksgegevens toelichtte, noemde het " een grote uitdaging voor de partij om de komende maanden onder meer het koopkrachtgedeelte weer sterk over tafel te krijgen".

Een blije en trotse Den Haan sprak via een online videoverbinding ook van een uitdaging. " Ik ga de enorme opgave aan en ik ga het samen met jullie doen", zei de nieuwe 50Plus-leider.

Een uitdaging kan het zeker worden. Kort na de verkiezing van Den Haan als lijsttrekker zegde de voorzitter van het Overijsselse bestuur van 50Plus, Wieger Roffel, zijn lidmaatschap op, evenals Rob de Brouwer. Hij stond bij de vorige verkiezingen op plaats tien op de lijst voor de partij en zat nu in de programmacommissie van de partij. Zij vonden dat Van Brenk de nieuwe leider had moeten worden en hebben kritiek op de procedure van het bestuur van 50Plus, dat Den Haan steunde.

Tegen de NOS zei Den Haan na afloop van de lijsttrekkersverkiezing dat ze van plan is om veel het land in te gaan om te luisteren naar leden en ouderen. 50Plus heeft nog nooit meegeregeerd. Den Haan zegt voor de koers van samenwerken en zo veel mogelijk meedoen te kiezen. Het gesprek aangaan heeft volgens haar altijd meer zin dan bij voorbaat niet meedoen. "Door mee te onderhandelen kun je kijken welke wensen eventueel een kans hebben", aldus Den Haan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl